‘Internationale vastgoedinvesteerders stellen ons vragen over Brusselse voetbalrellen’

© Belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“Internationale vastgoedinvesteerders hebben hun bedenkingen bij de recente voetbalrellen in Brussel”, stelt Sam Perneel, die aan het hoofd staat van het winkelvastgoedbeheer van AG Real Estate. “Sommigen doen dat af als een fait divers, maar dat voel ik toch anders aan. Hier krijg je er vragen over van internationale investeerders.”

We spraken Perneel in de rand van een vastgoedseminarie van Stad Brussel op Mapic, de internationale winkelvastgoedbeurs in Cannes. De buurten die Stad Brussel wilde promoten, waren onder meer het Beursplein en de Anspachlaan, waar de amokmakers na de WK-kwalificatie van Marokko actief waren.

De beelden van gebroken winkelruiten bereikten potentiële vastgoedinvesteerders, meldt ook Sébastien Vander Steene, hoofd van de winkelvastgoedafdeling van CBRE, die ook een uiteenzetting gaf. “Brussel moet optreden en zorgen dat dit soort tumult beter wordt aangepakt, want dit soort negatieve publiciteit kan nefast zijn, net op een moment dat het weer beter ging met de Brusselse winkels. Na de dip in 2016 door de aanslagen, de tunnelproblematiek en de staking op Zaventem, was 2017 zelfs een beter jaar dan het voormalige topjaar in 2015. Retail beweegt in Brussel.”

Een kwart van de portfolio van AG Real Estate bestaat uit winkelvastgoed. Het is in Brussel onder meer actief met de ontwikkeling van The Mint, Boulevard Anspach en City 2. “Ik ben ervan overtuigd dat Brussel zichzelf weer op de kaart kan zetten”, redeneert Perneel. “Door de betere toegang van voetgangers creëert de stad potentieel voor grotere binnenstedelijke vastgoedprojecten.”

“Vandaag zijn de Dansaertstraat, de Nieuwstraat, de Beurs en andere wijken commerciële eilanden”, stelt Marion Lemesre, de Brusselse schepen van Economische Zaken. “Door een wandelpromenade te creëren voor de voetgangers, maken we een unieke plek in Europa in het historische centrum. Brussel-stad wordt een zone om te ontdekken. We hebben als stad trouwens zelf bijna 10.000 vierkante meter in dit gebied om aan te bieden aan investeerders.”

“Er is niet alleen aanbod, maar ook vraag naar winkelmogelijkheden”, stelt Vander Steene. “Op een half uur van het centrum wonen 2,4 miljoen potentiële consumenten, waaronder heel wat advocaten en andere consultants. Brussel bekleedt in Europa de derde plaats met zijn bnp per capita, na Londen en Luxemburg. Dat is geweten in Cannes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content