ING verwacht stabilisering vastgoedprijzen

© belga

De vastgoedprijzen in België waren eind juni gemiddeld minder hoog dan eind 2010 het geval was. Dat blijkt uit een studie die ING donderdag voorstelde. Volgens de studie volgt er de komende jaren slechts een beperkte prijsstijging voor het vastgoed.

ING merkt in de studie op dat de zeer lage rentevoet het afgelopen jaar voor hogere vastgoedprijzen heeft gezorgd. In het eerste halfjaar 2011, onder invloed van de prijzen voor appartementen, was de stijging minder opvallend. Tussen december en juni daalden de appartementenprijzen met ongeveer 4 procent, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. In Brussel bleef de daling met -2 procent beperkter.

Het merendeel van de kopers die van plan waren om begin 2011 een huis aan te kopen, blijken dat al in 2010 gedaan te hebben. Daardoor nam de aankoopactiviteit de eerste maanden van 2011 af.

Het vierde kwartaal van 2010 wordt als uitzonderlijk beschouwd, met 36.400 geregistreerde transacties. Dat zijn er 25 procent meer dan gemiddeld. In het eerste halfjaar 2011 werden weliswaar 57.800 transacties afgerond, maar toch 3 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2010.

Voor het volledige jaar 2011 verwacht ING dat de groei van 5,8 procent in heel 2010 niet bereikt wordt. Omgerekend mikt de studie op een reëele nulgroei dit jaar, rekening houdend met de inflatie. Het gaat daarbij om een prijsstijging van 3,2 procent, een “historisch zwakke prestatie”, aldus ING.

Voor eind 2012 verwacht ING dat de gezinnen koopkracht zullen verliezen, wat een impact zal hebben op de prijzen van 2012 en 2013. Er volgen de komende jaren dus geen sterke prijsstijgingen op de vastgoedmarkt, luidt de conclusie. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content