Impact van wegvallen renovatiesubsidies lijkt beperkt

© belga

Slechts een op tien respondenten stelt een renovatieproject uit omdat de subsidies zijn weggevallen. Dat blijkt uit een onderzoek van Essencia Marketing, dat werkt voor de bouwsector.

Het marketingbureau polste een representatieve groep van 1800 Belgen in het voorjaar van 2012. Gemiddeld spendeert een huiseigenaar 40.000 euro aan zijn woning voor renovatiewerken over een termijn van 20 jaar. Hierbij zijn decoratie- of inrichtingskosten niet meegerekend.

Meer dan de helft van de huiseigenaren (56%) onderhouden, herstellen en renoveren hun woning zonder hiervoor te lenen bij een financiële instelling (de lening van aankoop of bouw van de woning niet meegerekend). De overige respondenten lenen gemiddeld 60% van de totale kostprijs van de renovatiewerken. Meer dan helft zegt dat een deel van de werken in het zwart wordt betaald om kosten te drukken.

Op basis van deze cijfers berekent het bureau dat de Belgen jaarlijks 9,9 miljard euro besteden aan renovatie- of herstellingswerken, inrichtings- en decoratiekosten niet meegerekend.

Ongeveer 1 op 2 Vlaamse huiseigenaren plaatsten of vervingen sinds 1990 dak- of zoldervloerisolatie (58%), de ramen, deuren en beglazing (46%), de keuken (47%), de verwarmingsketel (46%) of de badkamer (46%). (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content