Hypothecair krediet piekt in oktober

17/11/14 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:46

De kredietaanvragen zijn in oktober van dit jaar met 88 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Oorzaak van de forse toename ligt bij de hervorming van de woonbonus, meldt bankenfederatie Febelfin.

Hypothecair krediet piekt in oktober

© Thinkstock

Niet enkel de kredietaanvragen (+88 procent) zijn in oktober 'specataculair' gestegen, ook het bedrag van de kredietaanvragen nam fors toe (+81 procent).

De verstrekte kredieten namen zowel in aantal (+19 procent) als in bedrag (+17 procent) eveneens toe in vergelijking met vorig jaar.

Volgens de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), die de cijfers verzamelde, is de forse toename in oktober een gevolg van de aangekondigde verlaging van de woonbonus in Vlaanderen vanaf 2015, de verwachte aanpassing van de woonbonus in de andere regio's, de lage rentevoeten en de talrijke aanvragen voor een externe herfinanciering.

De BVK verwacht dat het aantal verstrekte kredieten ook in de laatste twee maanden van 2014 fors zal toenemen, doordat de talrijke kredietaanvragen dan zullen worden geconcretiseerd.

'Traditioneel zitten enkele maanden tussen de aanvraag en de verstrekking van het krediet, tijd die nodig is voor het verlijden van de aankoopakte en noodzakelijk opdat de consument nog van de huidige woonbonus in Vlaanderen zou kunnen genieten,' luidt de verklaring.

Wat het aantal kredietaanvragen betreft, wordt de komende maanden een normalisering verwacht. (BO)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners