‘Herstel Vlaamse bouwsector nog ver weg’

© belga

De driemaandelijkse bouwbarometer van Bouwunie voorspelt niet echt mooi weer voor de Vlaamse bouwsector.

De matige winstgevendheid van de Vlaamse bouwbedrijven kan de komende maanden verder aangetast worden door de stijgende prijzen van energie en grondstoffen, luidt het. Het herstel lijkt dus ver weg, besluit Bouwunie.

De bouwbarometer daalde tijdens het eerste kwartaal 2011 voor het tweede kwartaal op rij licht. Meer dan een derde van de ruim 200 bevraagde bouwondernemers heeft nu meer werk dan eind 2010. Een kwart heeft minderwerk. 40 procent verwacht dat er de komende maanden meer werk volgt.

Het absolute pijnpunt volgens Bouwunie blijven de prijzen. 53 procent van de bouwondernemers verklaart met de huidige prijzen winstgevend te kunnen werken. Een derde geeft aan dat de prijzen de voorbije maanden gedaald zijn. Bovendien kunnen de stijgende prijzen van grondstoffen en energie de winstgevendheid van de bouwbedrijven verder aantasten, zegt Bouwunie.

Wat de werkgelegenheid in de bouwsector betreft, zijn de vooruitzichten gunstig. Dat betekent dat de aanwervingsbereidheid toeneemt. 13 procent van de Vlaamse bouwbedrijven heeft in de voorbije maanden al personeel aangeworven. 23 procent plant nog meer aanwervingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content