Helft van grote publieke gebouwen beschikt over energieprestatiecertificaat

14/04/10 om 18:11 - Bijgewerkt om 18:11

Bron: Trends

Sinds 1 januari 2009 moeten publieke gebouwen met een brutovloeroppervlakte van meer dan 1.000 m2 beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC). In antwoord op een schriftelijke vraag van Dirk Peeters (Groen!) stelt Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) dat op dit moment al 5.438 gebouwen over een EPC beschikken.

Helft van grote publieke gebouwen beschikt over energieprestatiecertificaat

© belga

Er zijn geen gegevens beschikbaar over het aantal gebouwen dat EPC-plichtig is, maar bij aanvang werd dit aantal geschat op 9.400. Het EPC is een kengetal dat de energieperformantie van een gebouw weergeeft.

Dat certificaat dient uitgehangen te worden op een zichtbare plaats aan het gebouw zodat iedereen kan zien hoe goed of slecht het gebouw in kwestie presteert op vlak van energiezuinigheid. De EPC-verplichting voor publieke gebouwen van deze omvang werd ingevoerd in uitvoering van de EU-richtlijn 2002/91/EG.

De meeste EPC-gecertificeerde publieke gebouwen hebben een onderwijsfunctie (2.635), gevolgd door welzijn (869), administratie (751), cultuur (492) en sport (486). Het Vlaams Energieagentschap is in 2009 gestart met controles. Zo werd al 10 procent van de gemeenten gecontroleerd.

Tot dusver werden nog geen administratieve boetes opgelegd wegens niet-naleving van het decreet. "Gemeenten die nog niet in orde zijn worden eerst uitgenodigd op een hoorzitting om hun tegenargumenten toe te lichten", aldus Van den Bossche.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners