Grote schoonmaak in vastgoedsector

25/05/10 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Bron: Trends

Drie kwart van alle vastgoedmakelaars maakt zich schuldig aan onwettelijke praktijken en "sjoemelt" met zijn contracten. Het beroepsinstituut grijpt in met "de grootste schoonmaakoperatie ooit in de sector", meldt Het Nieuwsblad dinsdag.

Grote schoonmaak in vastgoedsector

© belga

De grootste probleemregio's in Vlaanderen blijken Antwerpen en Limburg, waar niet miçnder dan 85 procent van alle gecontroleerde makelaars een waarschuwing kreeg. Enkel Luik en Luxemburg scoort nog slechter, met pv's in 93 procent van de gecontroleerde kantoren.

"We moeten daar niet flauw over doen: dit is ronduit slecht voor

onze sector", verduidelijkt voorzitter Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) in Het Nieuwsblad. "Al die tv-programma's waarin sjoemelende aannemers en malafide bouwbedrijven verward worden met makelaars hebben ons al weinig goed gedaan. Dit maakt het nog erger."

Het beroepsinstituut kondigt daarom de grootste schoonmaakoperatie ooit in de sector aan. Er zal strenger gecontroleerd worden en alle makelaars zullen een opleiding moeten volgen over de nieuwste regels en wetten.

Er wordt bovendien gewerkt aan duidelijkere standaardcontracten en er werd een juridische hotline voor makelaars gelanceerd.

Begin 2010 vielen inspecteurs van de Economische Inspectie binnen bij meer dan honderd willekeurig gekozen vastgoedkantoren. Als gevolg daarvan moest bij drie op de vier makelaars een pv (proces-verbaal) worden opgesteld omdat de contracten strikt wettelijk niet in orde waren.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners