Gemengde gevoelens bij afsluiten Mipim-vastgoedbeurs

© belga

“Voor ons is Mipim geslaagd”, blikt Alain Devos, CEO van AG Real Estate, het grootste vastgoedbedrijf van België, terug op de vastgoedbeurs in Cannes die vandaag (vrijdag) zijn laatste dag kent. “Het was de eerste keer dat we hier een stand hadden en zo plaatsten we ons op de kaart bij internationale spelers.”

AG Real Estate is uiteraard tevreden dat het architectenbureau Art &Build, winnaar van een van de architectuurprijzen op Mipim (net als de collega’s van MDW met Savonnerie Heymans trouwens), in de picture kwam met het ontwerp voor Chèque Déjeuner. De hoofdzetel van het Franse dienstchequebedrijf behoort tot de portfolio van AG Real Estate. “De nominatie was de kers op de taart”, glimlacht Devos. “Het is een signaal dat we uitdrukkelijk de bedoeling hebben om buiten de Belgische grenzen te treden. Als vastgoedpoot van een verzekeringsbedrijf is het noodzakelijk risico’s te spreiden. Dat doen we het liefst met lokale partners die de markt kennen.”

Van lokaal naar internationaal De internationalisering van de Belgische vastgoedbedrijven bleek des te meer op deze Mipim, getuigt Vincent Querton, managing partner van Jones Lang LaSalle Belux. “Vroeger verplaatsten de Belgen zich bijna en groupe van het ene Belgische evenement naar het andere”, herinnert hij. “De onderlinge, informele Belgische contacten waren de terechte motivatie om hier aanwezig te zijn. Het Belgische Mipim-dorp is echter verleden tijd. AG Real Estate, Immobel, Ghelamco, Montea en andere Belgische bedrijven evolueren van lokale naar internationale spelers – bij gebreke aan grote lokale projecten. Zij komen naar Cannes om internationale contacten te leggen, minder dan om met hun Belgische vrienden te feesten.”

Ook Invictus, de Antwerpse specialist in zonnepanelen, was voor de eerste keer aanwezig met een stand in Cannes. “De internationalisering is de harde realiteit”, zegt COO Bob Milis. “Omdat de subsidiekraan in Vlaanderen dichtgaat, worden we verplicht over de grenzen te kijken. We willen volgend jaar onze buitenlandse omzet van 5 naar 25 procent brengen.”

Minder bezoekers De impressies over Mipim en de vastgoedsector liepen wat uiteen. Mipim Director Filippo Rean bekijkt het positief: “Het is duidelijk dat de markt stabiliseert, zo blijkt uit het feit dat we 18.400 bezoekers mochten ontvangen, plus zeven procent tegenover 2010, waarvan 4000 investeerders (plus zes procent).”

“In vergelijking met de topjaren zijn er nochtans veel minder bezoekers aanwezig”, weet Bob Mertens, commercieel directeur van de Kempense industriële aannemer Bolckmans. “De afwezigheid van de rondhangers vergemakkelijkt de contacten, omdat vooral de beslissers hier nog komen. Maar al bij al zijn er weinig logistieke mensen, onze klanten, die zich durven te engageren.”

“Ik heb er gemengde gevoelens bij”, beaamt Renaud Bentégeat, CEO van CFE, een van de drie grootste Belgische aannemingsbedrijven. “De woningbouwers zijn her en der wel aanwezig. Maar er worden weinig nieuwe commerciële projecten gelanceerd. Zij zouden het bewijs kunnen zijn dat de economie weer op koers zit. Er is nog onzekerheid in de markt.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content