Freya Van den Bossche: "Sociale leningen zijn niet duurder"

03/08/11 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Bron: Trends

Volgens een enquête van Test-Aankoop zou lenen bij een sociale kredietmaatschappij soms duurder zijn dan bij een gewone bank. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) is het daar niet mee eens.

Freya Van den Bossche: "Sociale leningen zijn niet duurder"

© belga

Uit een enquête van Test-Aankoop, waarover De Morgen woensdag bericht, blijkt dat de rentevoet van leningen bij sociale kredietmaatschappijen vaak hoger zijn dan de hypothecaire rente bij een gewone bank. "De gezinnen met een laag inkomen die ervan uitgaan dat ze bij een sociale kredietmaatschappij alvast goedkoper lenen dan bij de bank, komen zo bedrogen uit",luidt het.

In een reactie spreekt minister Van den Bossche van een "manke vergelijking". Volgens de minister wordt het goedkoopste tarief dat banken aan hun beste klanten aanbieden vergeleken met het tarief van de duurste kredietmaatschappij. "Mochten de banken zulke voordelige leningen verstrekken aan alle mensen met een laag inkomen en aan iedereen die geen startkapitaal heeft, dan zouden er nauwelijks nog sociale leningen nodig zijn", stelt de sp.a-minister.

Van den Bossche betreurt het dat de sector van de sociale leningen in diskrediet wordt gebracht door "gebrekkige vergelijkingen", maar geeft toe dat de sector van de sociale leningen transparanter kan en moet gaan werken. De regering heeft daarom eerder al beslist om voortaan maar één enkele maatschappij te laten instaan voor de gesubsidieerde sociale leningen.

Hoeveel kost een sociale hypotheeklening?(leningen van 100.000 euro op 20 jaar - tarieven maart 2011)

Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen: rente 1,50 procent
totaal alle afbetalingen: 115.699 euro

Gewone bank: rente 4,58 procent
totaal alle afbetalingen: 151.663

Kempens Woonkrediet: rente 4,85 procent
(vereniging voor Sociale Huisvesting)
totaal alle afbetalingen: 155.033 euro

Petit Propriètaire: rente 5,50 procent
(Brussels Gewest)
totaal alle afbetalingen: 163.282 euro

bron: Budget&Recht, Test-Aankoop

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners