Fiscale twijfel dreigt afkoeling woningmarkt te versterken

© reuters

De prijs van de woningen koelt af. De crisis en de onzekere fiscale toekomst van woningvastgoed brengen onzekerheid in de markt. In Nederland heeft dat al tot een vastgoedcrisis geleid. Voorzichtigheid is dus geboden.

De prijs van de Vlaamse kwaliteitswoningen nam vorig jaar nauwelijks toe. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de federale overheidsdienst Economie en de analyse, die de Vastgoedgids van Trends donderdag publiceert. In Vlaanderen (exclusief Brussel) kost een kwaliteitshuis 242.835 euro (+5% in 2010-2011). Appartementen stegen amper 3% tot 232.523 euro. Voor een kwaliteitsvilla tel je in Vlaanderen 395.000 euro neer (+4%).

“Met een inflatie van 3,5 procent is dat een feitelijke stagnatie”, reageert Erik Buyst, professor economie aan de KU-Leuven. “Sinds de jaren tachtig gingen de prijzen alleen maar naar omhoog. Nu heeft die crisis voor het eerst impact op de prijzen. De markt koelt eindelijk af en dat is gezond.”

Volgens The Economist is de woningmarkt van België het meest overgewaardeerd van heel Europa. In Nederland zijn de prijzen een derde te hoog. Daar is de daling op de woningmarkt nu volop aan de gang. “Er is in Nederland veel onzekerheid over de eventuele afschaffing of tempering van de fiscale subsidies bij de aankoop van een woning”, zegt Marc Francke, vastgoedeconoom van de Universiteit Amsterdam. “Dat is al langer enkel een voorstel van linkse partijen, maar nu blijkt ook het CDA in die richting op te schuiven. Door de onzekerheid en omdat prijzen blijven dalen wachten veel kandidaat-kopers om een woning te verwerven.”

“Een gelijkaardige situatie kan zich voordoen in België. In 2014 worden de gewesten verantwoordelijk voor de woningstimulansen.”De gewesten beschikken over onvoldoende middelen om een gelijkaardig steunpakket als de federale staat te ontwikkelen”, weet André Pelegrin, directeur-generaal van de Federatie van Algemene Bouwaannemers. “Er ging een schok door onze sector toen dat duidelijk werd. Er moet dringend iets gebeuren om een negatief effect op de vastgoed- en bouwmarkt te temperen.”

De onrust blijkt uit de cijfers. Het aantal bouwvergunningen staat op het laagste peil in tien jaar. In maart 2012 werden er tegenover maart 2011 een bijna kwart minder hypothecaire kredieten afgesloten. De notarissen gaven ook aan dat de vastgoedprijzen gedaald zijn in het eerste kwartaal van 2012.

“De fiscale aftrek moet sterk worden beperkt”, vindt professor Buyst. “De afschaffing van de woonbonus in volle crisis zou echter desastreus zijn. Als de woningprijzen in elkaar denderen, kan dat dramatisch zijn voor het consumentenvertrouwen.”

Buyst rekent dat het effect van de afschaffing van de woonbonus gelijkstaat met een renteverhoging van 2 procent. Het neerwaartse effect op de woningprijzen kan 10 procent zijn. Als dat gebeurt vanaf 2014, kan die prijsdaling over vijf jaar worden verteerd door de inflatie. “Als plotse schokken uitblijven, zoals een sterke renteverhoging of een scherpe inkomensdaling door opgelegde begrotingsmaatregelen, zal de prijs van de woningen de volgende jaren dus redelijk stabiel blijven.” (H.B.)

Hoeveel is uw huis waard?

In de Trends Vastgoedgids gaat de redactie op zoek naar de verklaringen en trends achter de vastgoedcijfers. Vastgoedmakelaars, notarissen en projectontwikkelaars geven hun visie op de marktomstandigheden. Deze combinatie van cijfers en analyses levert een schat aan informatie op voor elke eigenaar, kandidaat-koper, verkoper of investeerder.

De Trends Vastgoedgids verschijnt op donderdag 26 april 2012

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content