'Fijn stof vermindert rendement zonnepanelen'

16/08/11 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Bron: Trends

De afzetting van fijn stof op zonnepanelen vermindert het rendement ervan. Dat blijkt uit de masterproef van de Leuvense ingenieursstudenten Alexander Beerten en Robin Paes.

'Fijn stof vermindert rendement zonnepanelen'

© belga

Het rendementsverlies zou voor grote installaties - volgens de studie althans - belangrijke proporties aannemen. Toekomstige technische oplossingen om zonnepanelen te reinigen zullen wellicht enkel rendabel zijn voor dergelijke grote installaties.

Fijn stof, zoals het stof uitgestoten door het verkeer, blijft in tegenstelling tot pollen zelfs na een regenbui aanwezig. De zonnepanelen manueel reinigen doe je volgens de auteurs best niet met leidingwater.

"Gedemineraliseerd water is het meest geschikt". Ook het aanbrengen van een zelfreinigende coating kan voor een een meeropbrengst zorgen.

"De toekomstige meerprijs van deze coatings zal bepalend zijn of ze hier een potentieel hebben of niet", aldus de auteurs. Omdat een jaarlijkse reiniging nauwelijks effect heeft lijkt een geautomatiseerde oplossing beter geschikt. De kostprijs hiervan zal wellicht te duur uitvallen voor kleine residentiële installaties om rendabel te zijn.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners