Een tweede verblijf in het buitenland blijft populair

© istock

Belgen blijven warm lopen voor een investering in buitenlands vastgoed. Daar is de cocktail van scherpe prijzen, fiscale voordelen en zonzekere locaties niet vreemd aan.

De Belg investeert graag in baksteen, ook in het buitenland. Vooral Spanje is populair. De verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen is op jaarbasis met 20 procent gestegen. Volgens de kwartaalstatistieken van de Spaanse notarissen tekenen de Belgen voor 6 procent van de verkoop van onroerende goederen aan buitenlanders. Dat is bijna evenveel als de Duitsers, maar nog altijd een hoop minder dan de Britten (16,7%) en de Fransen (10,5%).

Niet alleen het mooie weer, ook de aantrekkelijk prijzen doen Belgische kopers kiezen voor een tweede verblijf in Spanje. Voor 75.000 euro koop je er al een appartement met twee slaapkamers. Maar volgens Olivier Vercruysse, van het makelaarskantoor Secundo Immo in Namen stijgen de prijzen snel: “De prijzen in Spanje stijgen gemiddeld met 1,5 procent op jaarbasis, maar in de kustzones loopt dat op tot 10 procent. Sommigen hebben dan ook al spijt dat ze een jaar gewacht hebben.”

Bij Secundo Immo schatten ze het bedrag dat wordt geïnvesteerd in de aankoop van een tweede verblijf op 100.000 tot 250.000 euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter draait rond 1547 euro. “Dat prijsniveau trekt een breed en gevarieerd publiek aan”, merkt Steven Theunis van makelaar HIP Estates op. “We verkopen onder meer aan veertigers. Tweeverdieners die hun woning in België al afbetaald hebben.”

Fiscale troeven

Het lijkt erop dat de Côte d’Opale voor veel Belgen de nieuwe favoriete stek aan de Noordzee is geworden. Ze gaan er op zoek naar een prijs-kwaliteitverhouding die ze niet meer vinden tussen De Panne en Het Zoute.

Ook de projectontwikkelaars hebben begrepen dat de Belgen de Noord-Franse kust weten te appreciëren. In Wimereux ontwikkelt de Gentse promotor Vanhaerents op La Point aux Oies een luxewooncomplex met appartementen met terras en met zicht op zee en het golfterrein. Iets verderop, in Equihen-Plage, ontwikkelt zijn concurrent Holiday Suites (Jochen Debucquoy, Oostende) het wooncomplex Le Domaine Sauvage. Op La Touques (Deauville) tracht Pierre & Vacances Belgische investeerders en vakantiegangers te lokken met een nieuwe vijfsterrenresidentie inclusief jachthaven.

Telkens hanteren ze hetzelfde verkoopargument: een appartement met zicht op zee en op twee uur afstand van Brussel voor minder dan 200.000 euro, alles inbegrepen. Dan spreken we nog niet van het fiscale voordeel van het Plan Littoral, waarmee de Franse regering het verouderende en achterhaalde toeristische aanbod wil opkrikken.

Frankrijk is overigens niet het enige land dat fiscale troeven uitspeelt. Naast de bekende belastingparadijzen, zoals Florida of de historische Britse kolonies, hengelen sinds kort ook andere landen, zoals Portugal, Marokko en Mauritius, naar investeringen van de relatief bemiddelde Belgische medioren.

Philippe Coulée

Het volledig artikel leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content