Eén op de drie bouwbedrijven heeft buitenlanders in dienst

01/08/11 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Bron: Trends

De moeiljke zoektocht naar geschikt personeel en de hoge loonkosten belemmeren de groei van bouwbedrijven in ons land. Daardoor neemt een groot aantal buitenlandse arbeidskrachten in dienst.

Eén op de drie bouwbedrijven heeft buitenlanders in dienst

© belga

Uit een enquête van Confederatie Bouw Limburg en Voka-Kamer van Koophandel Limburg blijkt een derde van de bouwbedrijven in die provincie buitenlanders in dienst te hebben.

Nu het bouwverlof bijna achter de rug is, blikt de sector redelijk positief vooruit naar de rest van 2011. Eén op de twee bouwondernemers in Limburg houdt rekening met een omzetstijging, en 40 procent verwacht een toename van de winst. De orderboekjes blijken op korte en middellange termijn behoorlijk gevuld.

Zowat 30 procent van de bouwbedrijven overweegt om extra personeel in dienst te nemen, maar het vinden van geschikte en betaalbare arbeidskrachten tempert de groei. Behalve het vinden van geschikte arbeidskrachten blijken ook de hoge loonkosten een probleem. Andere belemmeringen zijn het niet tijdig betalen van klanten, de algemene economische groei, de grondstoffenprijzen en de weersomstandigheden.

Om de impact van de afgeremde groei te beperken, neemt ongeveer een derde van de bevraagde bedrijven in Limburg zijn toevlucht tot het aanwerven van (goedkopere) buitenlandse arbeiders. De economische migranten zijn meestal afkomstig uit Oost-Europa (54,8 procent), maar vaak ook uit buurlanden (29 procent) of uit andere EU-landen (29 procent).

Voka en de Confederatie Bouw vinden dat de politiek een faciliterende oplossing voor de personeelsproblematiek moet aanreiken.

(belga/BO)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners