Didier Reynders: ‘Brussel mist visie en kracht’

© belga

Geef jongeren in plaats van een bedrijfswagen steun om een stek in de stad te bekomen. Het is een idee van Didier Reynders om de Brusselse mobiliteit vlotter te krijgen.

In de aanloop naar de vastgoedbeurs Realty (van 13 tot en met 15 mei) organiseerde Trends-Tendaces een debat tussen Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken en nieuwe Brusselaar, en het kruim van de Brusselse vastgoedsector. We legden hun enkele heikele Brusselse vastgoed- en andere thema’s voor.

Over mobiliteit

Didier Reynders: “Parkeerplaatsen in de stad afschaffen om de impact van de auto te verminderen zonder de automobilisten een geloofwaardig alternatief te bieden, is zelfmoord. Gedrag kan je niet veranderen met verbodsregels.”

“Er is ook een vrij eenvoudige maatregel, die ik zal verdedigen mocht ze bij de volgende belastinghervorming aan bod komen: ik denk dat heel wat jongeren opgetogen zouden zijn, mochten ze in plaats van een bedrijfswagen van hun werkgever financiële steun krijgen die hun toegang biedt tot een stek in de stad. Als die jongeren in de stad kunnen wonen, hebben ze niet noodzakelijk een auto nodig. Dat zou de stedelijke mobiliteit ten goede komen, voor zover het openbaar vervoer tegen die taak opgewassen is.”

Over Europa in Brussel

Reynders: “Ik vind dat het gewest zijn rol niet speelt tegenover de Europese Unie en de internationale instellingen. Getuige daarvan de afwezigheid van Brusselse regionale verantwoordelijken bij de jongste economische en prinselijke missies, waaraan ik deelnam als minister van Buitenlandse Zaken. Ik heb daar telkens de Vlaamse minister-president gezien, ik ben er een keer de Waalse minister-president tegen het lijf gelopen, maar hun Brusselse collega ben ik nooit tegengekomen.”

“Voor de Europese wijk moet men de beslissingen durven te nemen om die ruimte aantrekkelijk te maken, maar de Europese Unie moet dan ook bijdragen in de uitgaven die daarvoor nodig zijn. We moeten ook nadenken over een spreiding van de Europese instellingen over het grondgebied van de negentien gemeenten. Gezien de omvang die de Europese uitbreiding aangenomen heeft, kunnen alle functies niet duurzaam in één wijk geconcentreerd blijven. Ik heb het dan niet over het Parlement, de Raad of de Commissie, maar over al die bijkomende instellingen. Die moeten we op intelligente wijze decentraliseren.”

Over Brussels bestuur

Reynders: “Bestaat in het nog jonge Brusselse Gewest de wil om te bevestigen en belangrijke visies vast te leggen? Brussel mist discussie en kracht. Er duiken zaken op zonder samenhang, zonder prioriteiten en zonder krachtlijnen. Ik ben van oordeel dat sinds Yvan Mayeur (PS) de stad leidt, er veel duidelijker positie ingenomen wordt en dat het beleid samenhangender is. Maar het stadscentrum zit nog vol breekpunten, vol verpauperde gebieden.”

Philippe Coulée

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van 8 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content