‘De woningprijzen zullen niet abrupt dalen’

© belga

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zullen de woningprijzen maar beperkt dalen. “De sterke financiële situatie van de Belgische gezinnen, het hoge aantal huiseigenaars en de voorzichtige kredietverstrekking verminderen het risico op een wanordelijke correctie”, zegt de instelling in een nieuw rapport.

In het rapport schetst het IMF de evolutie van de Belgische vastgoedmarkt. De nominale huizenprijzen zijn in ons land sinds 2000 meer dan verdubbeld. Net als in vele andere Europese landen gebeurde de grootste toename voor de financiële crisis van 2007, maar dat werd in België niet gevolgd door een forse prijsdaling.

Sinds begin 2008 zijn de huizenprijzen met nog 15 procent toegenomen. Een groot stuk van de prijsstijging kan verklaard worden door reële en financiële factoren. De geschatte overwaardering, sommigen zeggen tot 50 procent, van de huizenprijzen in België is dan ook “lager dan een snelle blik op historische gegevens zou suggereren”, staat in het rapport.

Het IMF zegt wel dat kredietverstrekkers en toezichthouders waakzaam moeten blijven. Een goed gecommuniceerde huizenstrategie kan ontsporingen in de toekomst helpen vermijden, klinkt het nog. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content