Crevits wil transport bouwmaterialen over water

06/04/10 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

Bron: Trends

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wil meer inzetten op de binnenvaart om het transport over de weg te vervangen.

Crevits wil transport bouwmaterialen over water

© belga

Bij het allereerste watertransport voor het Agentschap Wegen en Verkeer zijn dinsdagmorgen geluidsschermen gelost aan de Boven-Schelde in Zwijnaarde.

Op het tijdelijke depot van Fasiver werden vier schepen gelost met

332 wandelementen, goed voor ongeveer één kilometer geluidsschermen.

Het transport van de producent Omnibeton in Hasselt startte op het Albertkanaal en verliep uitsluitend over waterwegen tot in Zwijnaarde. Via een nieuwe overslagtechniek met twee vorkliften werd het schip gelost.

De ene vorklift plaatst het materiaal vanuit het ruim op een platform op de zijkant van het schip, waarna de tweede vorklift op de kade het materiaal oppikt. Van daaruit worden de wanden op vrachtwagens gezet en zowat tien kilometer verder naar Drongen getransporteerd.

"Los van het ecologische aspect is het transport over water financieel competitief", motiveert Crevits het watertransport. Bovendien zijn er minder risico's over water dan bij transport over de weg, aldus de minister.

Met de 131 vrachtwagenritten die wegvallen, wordt 28 ton CO2-uitstoot bespaard. Waterwegen en Zeekanaal NV werkt sinds 2005 samen met de ondernemersorganisatie VOKA om ondernemingen vertrouwd te maken met het transport via de binnenvaart.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners