Chinese regering verbiedt verkoop Belgisch paviljoen Expo Shanghai

30/09/10 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Bron: Trends

De Chinese regering verbiedt de verkoop van het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Shanghai aan de Chinese stad Jiangyin. Met de verkoop was 7 miljoen euro gemoeid.

Chinese regering verbiedt verkoop Belgisch paviljoen Expo Shanghai

Een zware streep door de rekening van de Commissaris voor de Wereldtentoonstelling van Shanghai, Leo Delcroix: Delcroix had een deal met het stadsbestuur van Jiangyin op een honderdtal kilometer van Shanghai: het Belgische paviljoen zou na 31 oktober heropgebouwd worden in de stad waar Bekaert-groep de grootste werkgever is.

Jiangyin was bereid zeven miljoen euro neer te tellen voor het gebouw met alles erop en eraan, business center en het Belgium Beer Café inbegrepen. Maar Peking gaat dwars liggen.

De Chinese regering verbiedt ondergeschikte besturen paviljoenen op te kopen en wil niet dat restanten van de succesvolle Expo uitwaaieren naar de provincies. Alle 190 landenpaviljoenen moeten afgebroken worden en gerecycleerd.

Het België-EU paviljoen mag dan geen architectuuraal hoogstandje zijn, binnenin heeft het heel wat te bieden. De bezoekersaantallen maken er een topper van.

Van het besteedde budget van 14 miljoen euro hoopte Delcroix door de verkoop aan Jiangyin de helft te recupereren en zodoende de rekeningen af te sluiten met een redelijke winst uit exploitatieopbrengsten. Hij maakte zich sterk de inbreng van 5,5 miljoen euro door de federale overheid te kunnen terugbetalen. Vraag is of de Nationale Loterij nu niet zal moeten bijspringen?

Erik Bruyland in Shanghai

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners