Brussel heeft na Berlijn duurste elektriciteitsfactuur voor gezinnen

Na Berlijn is Brussel de Europese hoofdstad waar gezinnen het meest moeten betalen voor elektriciteit. Een gezin van 4 personen betaalt jaarlijks gemiddeld 741 euro in Brussel. Dat blijkt uit een studie van de CREG.

Met die energiefactuur van 741 euro moet Brussel enkel Berlijn voor zich dulden, zegt de CREG die de situatie in Europese hoofdsteden heeft onderzocht. Daar betaalt een gezin van 4 jaarlijks 756 euro.

Vergeleken met Brussel betaalt een huishouden gemiddeld een derde minder in Amsterdam en bijna 40 procent minder in Parijs.

De CREG, die hiervoor een nieuwe methode heeft gebruikt, benadrukt dat de conclusies voor Brussel niet mogen worden veralgemeend voor heel België.

De Creg vergeleek de elektriciteitskost in Brussel, Parijs, Berlijn, Amsterdam en Londen. Voor elke hoofdstad werden de offertes genomen van de historische operator (als standaardleverancier en bij een bewuste keuze) en van de belangrijkste concurrent. Voor Brussel is dat twee maal Electrabel en Lampiris. Het gewogen gemiddelde van die offertes geeft een beeld van de elektriciteitskost in de hoofdstad.

De reden voor de hoge meerprijs in Brussel is volgens de CREG te wijten aan 3 factoren:

Een hogere distributiekost Te weinig concurrentie op de Brusselse elektriciteitsmarkt. Met uitzondering van Londen, ligt de omzet van de leveranciers per klant het hoogst in de Belgische hoofdstad. Het btw-tarief is ook een pak hoger.

“Volledige kernuitstap doet factuur voor gezin stijgen met 19 procent”

De CREG maakte naast de Brusselse cijfers ook bekend dat de parameter waarschijnlijk moet worden aangepast. Die wordt gebruikt bij berekening van elektriciteitsfacturen en is sinds 2002 niet meer aangepast. Die parameter houdt geen rekening met een aantal nieuwe factoren zoals het stijgende aandeel van aardgas.

Een andere factor die de parameter erg kan beïnvloeden is het al dan niet volledig afstappen van kernenergie.

Een volledige kernuitstap kan de energiefactuur voor een gemiddeld Belgisch gezin doen toenemen met 19 procent, of 103 euro. Wanneer enkel de 3 oudste reactoren worden stilgelegd, dan stijgt de energiefactuur met 23 euro per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content