Bouwsector zegt crisis vaarwel

07/07/11 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Bron: Trends

De algemene conjunctuursituatie van de Vlaamse bouwkmo is aan de beterhand. Dat blijkt uit de bouwbarometer van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf.

Bouwsector zegt crisis vaarwel

© belga

Na een moeilijk 2010 - met de gevolgen van de financiële en economische crisis en de zeer strenge winter 2009-2010 - is de bouwbarometer van Bouwunie in het tweede kwartaal 2011 gestegen tot 100,9 punten. Een score van meer dan 100 punten betekent dat er bij de ruim 200 ondervraagde bouwkmo's meer optimisten dan pessimisten zijn.

Vooral het werkvolume en de tewerkstelling evolueren in positieve zin. De huidige en verwachte prijzen die de bouwkmo's aan de klant kunnen aanrekenen blijven volgens hen wel nog steeds ondermaats presteren.

Van de Vlaamse bouwkmo's heeft 38 procent vandaag meer werk dan tijdens het eerste kwartaal, 14 procent zegt minder om handen te hebben. Ook de orderboekjes van de bouwkmo's zijn op middellange termijn beter gevuld dan tijdens het vorige kwartaal.

Een op de vier bouwbedrijven geeft aan dat de prijzen die ze voor hun werk kunnen aanrekenen gedaald zijn. Drieëntwintig procent verwacht dat de prijzen zullen toenemen, terwijl 17 procent denkt dat ze zullen dalen.

Slechts de helft van de bouwkmo's (53 procent) vindt de huidige prijzen winstgevend, 45 procent draait naar eigen zeggen break-even, en de overige 2 procent werkt met verlies.

Traditionele pijnpunten voor de bouwsector blijven de slechte betalers en oneerlijke concurrentie. In 2010 was de Belgische bouwsector goed voor een omzet van 46 miljard euro en voor 271.000 rechtstreekse banen.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners