Bouwsector werft aan: 1.500 vacatures voor ongeschoold werk

06/08/10 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Bron: Trends

Voor meer dan de helft van de bijna 2.700 vacatures in de bouwsector in Vlaanderen is geen scholing vereist. De bouw heeft wel nood aan geschoolde mensen, maar is de sector bij uitstek waar de bedrijven zelf grote opleidingsinspanningen doen, luidt het bij de Vlaamse Confederatie Bouw.

Bouwsector werft aan: 1.500 vacatures voor ongeschoold werk

© belga

De bouwsector in Vlaanderen telt momenteel 2.672 openstaande vacatures, waarvan 1.557 geen studievereisten vragen, aldus de VCB.

Dat betekent echter niet dat de bouw een sector is voor laaggeschoolden, maar "het betekent wel dat de bouwsector zelf grote opleidingsinspanningen doet. Interne opleiding in en door bedrijven speelt daarin een belangrijke rol."

De VCB verwijst vooral naar het instrument van de IBO (individuele beroepsopleiding in de onderneming). Daarbij wordt de werknemer op de werkplek getraind en begeleid. De werknemer krijgt een volwaardig loon, maar het bedrijf betaalt alleen een productiviteitspremie, geen loon en RSZ. Na de IBO geldt een tewerkstellingsverplichting.

Dankzij de IBO konden in 2009 1.873 mensen aan het werk in de bouw, aldus nog de VCB. De federatie vraagt dat de Vlaamse overheid ervoor zorgt dat de IBO maximale slaagkansen krijgt als inschakelingsinstrument.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners