Bouwsector vraagt lastenverlaging van 6 euro per uur om 20.000 banen te redden

© Thinkstock

Volgens de bouwsector in ons land dreigen er de komende jaren nog eens 20.000 verloren te gaan als er niet snel een loonlastenverlaging komt.

Sinds 2012 zijn in de Belgische bouwsector al 17.000 banen verloren gegaan. Niet per se omdat de activiteit daalt – in 2014 was er een groei met 3,2 procent -, maar vooral doordat de Belgische bedrijven niet kunnen concurreren met de buitenlandse. Dat stelt Confederatie Bouw bij de voorstelling van het jaarverslag.

Werkgevers en vakbonden samen naar de regering

“Een Belgische werkkracht kost gemiddeld 32 euro per uur, terwijl een Pool 22 euro kost per uur in de bouw. Dat is een verschil van 30 procent “, aldus Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Als we nu geen maatregelen nemen, dreigen we het gros van onze tewerkstelling te verliezen.” De werkgeversorganisatie verwacht meer bepaald dat tegen 2019 nog eens 20.000 banen zouden verdwijnen.

Stefaan Vanthourenhout, de voorzitter van ACV bouw – industrie & energie, bevestigt dat vakbonden en werkgevers samen naar de regering zijn gestapt met de vraag om een lastenverlaging van 6 euro per uur. Dat is volgens de Mûelenaere voldoende om een hefboomeffect te genereren. In ruil is de sector bereid na te denken over ‘responsabilisering’, wat bijvoorbeeld een engagement kan zijn om een bepaald aantal banen te creëren.

Schatkist

De gevraagde lastenverlaging van 6 euro per uur zou ook de schatkist ten goede komen, klonk het dinsdag. De Confederatie Bouw berekende dat het terugwinnen van banen die momenteel door buitenlandse arbeidskrachten worden ingevuld, tegen 2019 900 miljoen euro zou kunnen opleveren. Niets doen zou de schatkist daarentegen een miljard euro kosten. “Een verschil van bijna 2 miljard”, aldus de Mûelenaere.

Artificiële groei

De Confederatie Bouw kwam dinsdag ook terug op de ‘artificiële’ groei van 3,2 procent vorig jaar voor de sector. Die was volgens haar het gevolg van ‘een klimatologische bonus’. Dankzij een zachte winter konden er immers meer dagen gewerkt worden dan andere jaren. Hoogtepunt was een stijging van de bouwvergunningen met 10 procent tegenover 2013, maar dat had dan weer te maken met een anticipatie in Vlaanderen op strengere energienormen. De Mûelenaere sprak dan ook van een ‘illusie’, in plaats van duurzame groei. Voor dit jaar verwacht de Confederatie Bouw een nulgroei. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content