Bouwsector noteert 17 procent meer vergunningen in eerste kwartaal

© belga

Het aantal vergunningen voor woningen is tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 17 procent gestegen. Dat meldt Confederatie Bouw donderdag.

Aannemers hadden ook een beter gevuld orderboekje. Daartegenover gaan meer bedrijven in de bouw over de kop, bliojkt uit de mededeling van Confederatie Bouw.

Tijdens het eerste kwartaal werd een vergunning afgeleverd voor 10.924 nieuwe woningen, een groei van 17 procent tegenover de 9.341 vergunde nieuwe woningen uit de periode oktober tot december 2010.

Confederatie Bouw ziet in de stijging een herstel van de situatie “na de anticipatie tot juli 2010 en het echo-effect (daling) nadien”. Veel bouwers hebben zich toen gehaast om hun dossier voor 31 maart 2010 in te dienen en zo nog in aanmerking te komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro van de werken, luidt het.

Ook het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen zat in
de eerste drie maanden van dit jaar in de lift. Er werden er 8.759
afgeleverd, of een stijging met 10,3 procent.

Het orderboekje van de aannemers is beter gevuld. Dat bevatte in de periode van april tot juni werk voor 5,52 maanden. Dat is meer dan de 5,41 maanden uit het eerste kwartaal.

Anderzijds kent de bouwsector meer faillissementen. Van maart tot mei waren het er 434, of een stijging met 7,2 procent in vergelijking met de periode december 2010 tot februari 2011. Toen moesten 405 bouwbedrijven de boeken neerleggen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content