Bouwsector herstelt beter dan verwacht

07/06/11 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:09

Bron: Trends

De Belgische bouwsector tekent na twee jaar negatieve cijfers opnieuw aan met groei. Dat blijkt dinsdag bij de voorstelling van het jaarverslag van de Condfederatie Bouw.

Bouwsector herstelt beter dan verwacht

© belga

In 2010 noteerde Confederatie Bouw een positief cijfer op van 0,3 procent. Voor 2011 rekent de sectorfederatie op een toename met 1,8 procent, vooral onder impuls van de woningbouw.

De grootste uitdaging voor de komende jaren bestaat in het vinden van geschoolde arbeidskrachten, luidt het. Confederatie Bouw schat dat er tegen 2020 30.000 banen zullen bijkomen in de sector. Niet alleen die banen moeten worden ingevuld, maar ook de circa 20.000 werknemers die elk jaar de sector verlaten, moeten vervangen worden.

Ze pleit nu voor een actieplan om het gebrek aan arbeidskrachten weg te werken. Dat moet er onder meer voor zorgen dat meer jongeren in de sector stappen en dat ouderen langer aan het werk blijven. Nu halen elk jaar maar 3.000 leerlingen een bouwdiploma; minder dan de helft stapt ook daadwerkelijk in de sector. Voorts wil de organisatie dat de minimumleeftijd voor brugpensioen opgetrokken wordt, om oudere werknemers langer aan de slag te houden. De Confederatie Bouw zet ook in op vorming en loonkostenbeheersing, en wil zwartwerk harder aanpakken.

Confederatie Bouw vraagt ook dat de strijd tegen illegale arbeid opgevoerd wordt en dat de fiscale druk op inkomsten uit arbeid vermindert. De sector stelt momenteel meer dan 210.000 mensen tewerk.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners