Bouwsector hekelt strenge winter

21/12/10 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Bron: Trends

De bouwsector kan het aanhoudende slechte (winter)weer missen als kiespijn. Dat blijkt uit een reactie van Confederatie Bouw in het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Bouwsector hekelt strenge winter

© belga

"Dat de bouwsector één of twee maanden per jaar stilligt, zijn we gewoon. Maar dit jaar dreigt er een dode periode van drie maanden. Dat is onuitgegeven", zegt directeur Rik Mondelaers van Confederatie Bouw Limburg dinsdag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Alle bouwwerken die buiten worden uitgevoerd (ruwbouw, wegenwerken...) liggen door het winterweer stil. Voor de bouwsector komt die dode periode op een erg slecht moment. "We zijn het gewoon rekening te houden met een periode van één maand vorstverlet", zegt Mondelaers. "Ook een dode periode van twee maanden heb ik in mijn 26-jarige carrière in de bouw al meegemaakt. Meestal vallen die periodes in januari of februari. Omdat de sneeuw nu al in december van de partij is, zullen we dit jaar rekening moeten houden met een stille periode van liefst drie maanden," voegt hij eraan toe.

Voor de bouw komt dit slechte weer bovenop de crisis in de sector, waarvan de bouwondernemingen in ons land nog aan het bekomen zijn. Nog volgens Confederatie Bouw is er een oplossing voor bouwlustigen die rekenden op een verlaagd btw-tarief van 6 procent, maar waarbij het slechte weer de planning in de war dreigde te sturen, luidt het in De Morgen dinsdag. Het gunsttarief geldt volgens de krant ook voor werken die worden opgestart of in uitvoering blijven in 2011. De fiscus zal uitzonderlijk akkoord gaan met een voorschotfactuur tot 25 procent van de prijs van de werken. Dit vrij hoge voorschot kan dan onder de verlaagde tariefstelsels vallen, die aflopen op 31 december 2010.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners