“Bouwactiviteit herstelt moeizaam”

© belga

De bouwactiviteit in ons land bleef in het derde kwartaal 2010 stabiel (+0,1 procent), maar op jaarbasis ging het met amper +0,2 procent vooruit in vergelijking met het derde kwartaal van 2009. Dat blijkt uit de bouwbarometer van januari van Confederatie Bouw.

Na de schommelingen in de bouwactiviteit in het eerste halfjaar van 2010 als gevolg van de strenge winter en het herstel ervan, stabiliseerde de bouwactiviteit tijdens het derde kwartaal 2010 met +0,1 procent.

“Zelfs met orderboekjes die beter gevuld waren dan tijdens de drie eerste kwartalen van het jaar bleven de aannemers in de maand december toch pessimistisch over de bouwconjunctuur”, luidt het in de conjunctuurenquête.

Bij de nieuwbouwwoningen daalde het aantal bouwvergunningen tijdens de maanden juni tot augustus (13.851) met 10 procent ten opzichte van de drie voorgaande maanden. “Dat is een logisch gevolg van beduidend hogere cijfers in het tweede kwartaal. Veel bouwers wilden toen de deadline halen voor het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro van de werken”, aldus Confederatie Bouw. Ook het aantal renovatievergunningen daalde in dezelfde periode tot 8.351 (-3,2 procent). De drie maanden ervoor waren het er 8.626.

Van september tot november 2010 gingen 11,7 procent meer bouwbedrijven failliet (409 bedrijven) ten opzichte van de drie maanden ervoor (366).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content