Bouwaannemers steeds pessimistischer

© belga

Het vertrouwen van de aannemers uit de bouwsector zakte in dieper weg. Dat blijkt uit de maandelijkse bouwbarometer die de Confederatie Bouw vrijdag publiceerde.

Volgens de barometer, die het driemaandelijks gemiddeld vertrouwen meet, waren er in augustus meer pessimisten (14,3 procent) onder de bouwaannemers in vergelijking met juli (13,7 procent).

Vooral het aantal faillissementen weegt op de bouwsector. Zo moesten van mei tot en met juli 452 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Dat is een toename met 18 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. In de periode februari-april werd er er nog een lichte daling opgetekend.

Het orderboekje van de aannemers bleef tijdens de periode van juni tot augustus gevuld voor 5,49 maanden, wat min of meer overeenstemt met het tweede kwartaal.

De recentste cijfers over de bouwvergunningen en de bouwactiviteit blijven wel positief, aldus nog de Confederatie Bouw. In de periode
maart tot mei 2011 werd de bouw van 10.300 nieuwe woningen toegestaan, 15 procent meer dan in de drie maanden ervoor. Het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen daalde tijdens diezelfde periode (-2,4 procent).

Er is dus een stijgende trend in nieuwbouw en een stabiliserende trend in renovatie, concludeert de Confederatie Bouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content