Bouw passieve scholen verloopt langzaam

04/10/10 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Bron: Trends

Ruim drie jaar na de oproep van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) voor passiefscholenbouw in Vlaanderen is slechts 1 van de 75 ingediende proefprojecten aanbesteed.

Bouw passieve scholen verloopt langzaam

© belga

Dat blijkt uit gegevens die parlementslid Lydia Peeters (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minster voor Onderwijs Pascal Smet (sp.a).

Onlangs legde Smet de eerste steen van de eerste passiefschool in Etterbeek. Maar van de in totaal 24 geselecteerde projecten voor
scholenbouw volgens de passiefhuisstandaard is dat tot vandaag slechts de enige school die is aanbesteed. Twee andere scholen (PSBO De Sterretjes in Tienen en de gemeentelijke basisschool in Kruishoutem) gaan naar aanbesteding, één school heeft afgehaakt en alle andere projecten zitten nog in de ontwerpfase, luidt het antwoord van minister Smet.

Volgens Lydia Peeters tonen deze gegevens aan dat de uitvoering van het project veel te omslachtig en te langzaam verloopt. De oplevering van de Etterbeekse school is gepland voor september 2011.

Over het tijdsbestek voor de uitvoering van de andere projecten blijft de minister het antwoord evenwel schuldig. Smet verwijst naar verschillende randfactoren die het bouwproces beïnvloeden, zoals het vergunningstraject (RUP, DBFM, samenwerkingsproces, ...), het budget en het onderzoeksproces.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners