Boris Johnson: ‘Londen financiert mee aankoop 400.000 nieuwe woningen’

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Boris Johnson, burgemeester van Londen, onderstreepte op de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes de steun van zijn stad aan de vastgoedsector bij de aankoop van 42.000 woningen per jaar.

De Londense burgemeester Boris Johnson wil in tien jaar 400.000 nieuwe woningen op de markt helpen brengen. Dat zei hij tijdens een druk bijgewoonde speech op de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes.

Meer nog: via het zogenaamde ‘first steps programma’ wil de stad de betaalbaarheid van de woningen stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door 20 procent van de aankoop van een woning tot 600.000 pond mee te financieren voor mensen met een inkomen van 66.000 pond per jaar. “Het overgrote deel van de begunstigden verdient minder dan de helft”, aldus Johnson. “Londen stelt bovendien voor 3,5 miljard pond land ter beschikking om betaalbare woningen te bouwen. Wij zijn dus niet de stad van de plutocraten of de über-rijken. Maar die zijn natuurlijk ook meer dan welkom.”

Londen zal de volgende zes jaar 33 gebieden vrijmaken voor woningen. Een beter transport moet de ontsluiting van wijken vergemakkelijken. “Londen heeft nog plaats genoeg, zeker richting de oostrand” klinkt het bij de burgemeester. “We moeten er gewoon slim mee omgaan.”

De bevolking van Londen (3,8 miljoen inwoners) zal blijven groeien, voorspelt hij. Niet aleen worden er meer kinderen geboren, ook de inwijking neemt toe. “We zijn bijzonder aantrekkelijk voor de Fransen”, aldus de burgemeester. “Vorig jaar waren we nog de vijfde grootste Franse stad ter wereld. Vandaag zijn we nummer vier, met meer dan 400.000 Franse inwijkelingen. En dat dankzij het formidabele fiscale systeem dat in Frankrijk heerst. Te vergelijking: er zijn 19.000 Britten in Parijs.”

Johnson verzet zich met klem tegen het protest tegen de de hoge huizenprijzen als gevolg van de buitenlandse investeringen in Londen. “Ik trek mijn neus niet op voor vreemd kapitaal”, betoogt hij. “Momenteel helpt Nederlands, Amerikaans, Maleisisch en Qatarees geld de kloof te dichten tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Dat ze de prijs alleen maar opdrijven zijn praatjes van de neo-anarcho-syndicale-marxistische groepjes. De Tower of Londen werd gebouwd met stenen uit Normandië. De buitenlandse betrokkenheid op onze vastgoedmarkt is dus al eeuwen oud.”

Volgens de burgemeester is Londen een blijver in de internationale vastgoedscène. “Zes jaar geleden hoorde ik op de MIPIM: Mumbai, Dubai, Londen bye bye. Nu staan we er nog. Nog nooit vloeide zoveel geld naar Londen. Het is bestand tegen grote geopolitieke schokken, omdat in onzekere tijden het kapitaal naar een zekere omgeving stroomt. Wie vandaag een woning zoekt en niet snel toehapt, zal morgen meer moeten betalen.”

Partner Content