Blijft de bouw een hefboom?

© belga

In 2011 werd meer dan ooit geïnvesteerd in de eigen woning. Ook door jongeren. Toch voelt de bouwsector zich ondergewaardeerd.

De federatie van de financiële sector, Febelfin, meldt dat 2011 een absoluut recordjaar was voor de hypotheekmarkt, zelfs beter dan het ook al uitstekende 2010. In totaal kenden de banken 325.000 hypothecaire kredieten toe (plus 18 procent) voor een totaal bedrag van 27 miljard euro (plus 4 procent).

De meest opvallende groei betrof de renovatie (ruim de helft meer leningen dan in 2010), maar daarnaast zaten ook de leningen voor aankoop van een woning met 3 procent in de lift. De overgrote meerderheid van de leningen (90 procent) werd afgesloten tegen een vaste rentevoet.

Vlucht vooruit

Een vergrootglas op de laatste drie maanden van 2011 en op de eerste maand van 2012 leert dat veel mensen zich in het najaar naar de bank repten om het verdwijnen van de ecovriendelijke overheidsmaatregelen voor te zijn. In het laatste kwartaal van 2011 werd liefst een kwart méér kredieten verstrekt dan in dezelfde periode van 2010, hoewel het totaal ontleende bedrag slechts met 2,5 procent toenam. Met andere woorden: veel meer leningen, voor gemiddeld kleinere bedragen. Dat het gaat om een vlucht vooruit, blijkt vooral uit de terugval van de hypotheekmarkt in januari: toen werd liefst een derde minder kredieten afgesloten dan een jaar eerder en ook het ontleende volume viel met 27 procent terug. Het aantal kredietaanvragen ging met 19 procent naar beneden.

Voorzichtiger lenen

De Belgische marktleider voor hypothecaire kredieten, BNP Paribas Fortis, legt cijfers voor die duidelijk maken dat de jongere generaties zich niet laten afschrikken door wat vaak geschreven wordt over de stijging van de woningprijzen. De bank stelt dat een vijfde van de kredieten afgesloten wordt door twintigers en dat ze zelfs goed zijn voor een kwart van het totale volume. Het valt wel op, en niet alleen bij de jongeren, dat mensen voorzichtiger lenen: leenden mensen in 2009 nog tot 74,4 procent van de waarde van hun woning, dan was dat cijfer, de zogenaamde quotiteit, in 2011 al teruggelopen tot 72,6 procent. Dat mensen relatief meer moeten lenen voor dezelfde woning (door de prijsstijgingen), lossen ze op door te lenen met een langere looptijd: gemiddeld 21 jaar voor een koopwoning en zelfs 23 jaar voor een nieuwbouw.

Stimuli
Het verdwijnen van tal van overheidsstimuli verontrust de bouwsector. De Vlaamse Confederatie Bouw dringt er bij de Vlaamse overheid op aan te blijven investeren in stimuli. In combinatie met de vastgoed-, energie- en milieusectoren vormt de bouw immers een cluster die goed is voor een kwart van de Vlaamse economie. En dat belang neemt nog toe.

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content