‘Binnen twee jaar zijn Chinezen actief in Brussels vastgoed’

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Het duurt nog maximaal twee jaar voor Chinese investeerders hun opwachting maken op de Brusselse kantorenmarkt.

“Ik tel onder mijn klanten meerdere Chinese investeerders die de Brusselse kantorenmarkt bestuderen”, meldt Justina Fan, regionaal directeur China van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. “Traditioneel duurt het een tijd voor Chinese vastgoedprofessionals genoeg vertrouwen hebben om te investeren. Maar binnen dit en een of twee jaar zal dat gebeuren.”

Fan deed zijn uitspraak op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes na de conferentie over de vraag ‘Will China’s economic slowdown reduce outbond capital flows?‘ Het antwoord was unisono. “Neen, integendeel”, vatte Susheela Rivers, partner van het advocatenkantoor DLA Piper in Hongkong, het samen. “Ik krijg steeds meer vragen van Chinese ontwikkelaars om Europese vastgoeddossiers te bestuderen. En opvallend: een klassieke en bekende investering zoals in Londen wordt stilaan te duur. Daarom richten ze hun pijlen op alternatieve locaties, zoals ook Parijs en Frankfurt. Een van de redenen voor hun interesse is de beperking van de groei en de verminderde rendementen op de Chinese thuismarkt. De concurrentie neemt af, maar ook de financiële attractiviteit van dit vastgoed. Niet-Chinese investeerders blijven wel actief in sterke economische centra als Sjanghai en Peking, maar laten de rest liggen. Nieuwe niet-Chinese investeerders blijven gewoon weg.”

Keith Griffiths, voorzitter van het architectenbureau Aedes, dat 1000 medewerkers telt in China, beaamt: “Grote Chinese ontwikkelaars blijven wel investeren, maar de middelgrote haken af. Het wordt dit jaar ook niet beter. De overheden stellen gewoonweg geen gronden ter beschikking buiten de toplocaties. Speculeren wordt politiek sterk ontmoedigd, en in heel wat corruptiedossiers die plots naar bovenkomen, soms zelfs zwaar gestraft. Nog een reden waarom heel wat ontwikkelaars van China naar Europa trekken. Ze vrezen dat ze door hun lokale medewerkers meegesleurd worden in een of ander strafdossier. Dat overkwam recentelijk een grote groep uit Hongkong, waarvan het actief door de overheid prompt werd bevroren. Europa wordt voor ontwikkelaars uit China een veilige vluchtweg voor hun kapitaal.”

Veilige rendementen

Fan, die zich richt op Chinese bedrijven die buiten hun land willen investeren, wijst erop dat nog veel twijfels bestaan over de toekomst van vastgoedprojecten in China. “Veiligheid is het ordewoord”, klinkt het. “Vooral verzekeringsondernemingen zijn op zoek naar veilige langetermijnrendementen. Die vind je vandaag alleen in Europa en de VS. Teams van groepen zoals Ping An zijn bijvoorbeeld sterk actief in het Westen. Ook in Brussel zoeken verzekeraars mogelijkheden.”

Ping An, de grootste verzekeringsmaatschappij van China, heeft met een participatie in Ageas al een voet aan de grond in Brussel. De groep bezit ook al vastgoed in de Londense City. Het kleinere Anbang nam onlangs de Belgische sectorgenoot Fidea over. Sinds kort mogen Chinese verzekeringsondernemingen sterker investeren in vastgoed. Vandaag maakt dat 0,1 procent van hun portfolio uit. “Dat kan stijgen tot 10 tot 15 procent”, zegt Fan. “We hebben het over een actief van 1600 miljard dollar. Het gaat dus over enorme bedragen. Vooral grote projecten zullen worden bekeken. Voor middelgrote is de inzet van managementtijd over zo’n grote afstand te complex.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content