'Beroepsaansprakelijkheid te zwaar voor Vlaamse architecten'

27/09/11 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Bron: Trends

De Vlaamse architecten vinden dat ze een mooi beroep uitoefenen, maar vinden dat ze een te zware beroepsaansprakelijkheid dragen. Dat blijkt uit "de Grote Architecten-enquête".

'Beroepsaansprakelijkheid te zwaar voor Vlaamse architecten'

© belga

Aan de enquête nam in april, juni en juli een 800-tal architecten deel. De opdrachtgever staat centraal voor de architect, die ruimtelijke beleving (53 procent), functionaliteit (52 procent), uitdrukking van de wens van de klant (48 procent) en gebruikscomfort (48 procent) erg belangrijk acht voor zijn werk. Ook respect, vertrouwen en een goede relatie met de klant staan bovenaan het lijstje.

Drie architecten op de vier (77 procent) vinden daarentegen wel dat de architect een te zware beroepsaansprakelijkheid heeft. "Een meer correcte verdeling van de verantwoordelijkheden dringt zich op", luidt het. Meer dan één architect op de twee (53 procent) overwoog dan ook al eens om zijn praktijk stop te zetten.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat het creatieve ontwerp een van de belangrijkste unique selling propositions van de architect blijft, maar dat hij verdwaalt in een bos van regels, wetten en reglementeringen. Bovendien slorpen "de bouwaanvraag en de vergunningsdossiers ongeveer evenveel tijd op als het ontwerp".

Vervolgens volgt liefst 95 procent van de architecten extra vorming of opleiding en vinden de meeste architecten (70 procent) ecologische duurzaamheid belangrijk tot erg belangrijk.

Ten slotte blijkt dat de meeste architecten een gemiddeld inkomensprofiel hebben. Opmerkelijk is dat bijna de helft van de architecten (47 procent) overweegt om na de pensioenleeftijd aan de slag te blijven, om financiële redenen of vanwege de hoge verzekeringspremie die ze bij stopzetting van hun activiteiten moeten betalen om hun verder lopende tienjarige aansprakelijkheid te dekken.

De enquête is een initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad fv, het Vlaams Architectuurinstituut (VAI), de Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) en Architecten-Bouwers. (Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners