Belgische woningen procentje duurder

© belga

De Belgische vastgoedmarkt blijft behoorlijk presteren. Zowel de prijzen van woningen als van appartementen stijgen licht, al loopt die stijging min of meer gelijk met de inflatie. Dat blijkt uit de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Volgens de berekeningen van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat is het aantal vastgoedtransacties in de eerste drie maanden van het jaar op een hoog peil gebleven, in lijn met het laatste kwartaal van vorig jaar. De prijzen bleven eveneens overeind, zo blijkt.

De vastgoedmarkt kende in het eerste kwartaal een lichte daling ( -0,8 procent) tegenover eind 2013. De vastgoedindex klokte in het laatste kwartaal 2013 af op 105,9. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de index licht tot 105,9.

Op jaarbasis nam het aantal transacties wel toe. In vergelijking met het eerste kwartaal 2013 werden 3,6 procent meer transacties geregistreerd. In maart was er een forsere toename met 6,2 procent. In januari werd een stijging van +1,3 procent genoteerd, februari klokte af op +3,4 procent.

“De vastgoedmarkt is het jaar sterk ingezet, met iets meer transacties dan gewoonlijk”, luidt het bij de notarisfederatie. Over een periode van vijf jaar – zolang bestaat de notarisbarometer – is het aantal transacties met 5,5 procent gestegen. “Dat is een gezond teken. De Belgische markt heeft nooit de sterke schommelingen gekend die bijvoorbeeld Nederland wel kent,” luidt het.

De gemiddelde prijs van een woonhuis nam in het eerste kwartaal toe met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Voor appartementen was er een toename met 1,4 procent. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een stabilisering van de prijzen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content