Belg voelt weer baksteen in zijn maag

04/08/10 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

Bron: Trends

De Belg gaat weer bouwen. Het aantal toegekende bouwvergunningen voor huizen klimt in de eerste vier maanden van 2010 tot 9.288. Dat is het hoogste peil in ons land sinds 2006, meldt De Morgen woensdag.

Belg voelt weer baksteen in zijn maag

© belga

Uit berekeningen van de Nationale Bank blijkt dat de bouwlust bij de Belgische gezinnen in vier jaar niet zo hoog is geweest. Het aantal toegekende bouwvergunningen voor huizen springt in april 2010 hoger tot 3.053 vergunningen. Het is al van januari 2006 geleden dat de kaap van 3.000 vergunningen per maand nog werd gerond.

De huizenbouw herstelt dus niet alleen van de crisis van 2009, maar schakelt meteen een versnelling hoger. Het totaal aantal bouwvergunningen over de eerste vier maanden van het jaar klokt af op 9.288 bouwvergunningen voor huizen. Dat is niet alleen een stijging met 37 procent tegenover een jaar geleden - toen de economie het dieptepunt van de crisis bereikte - maar ook een aanzienlijk hoger percentage dan in de twee jaren daarvoor.

De toenemende bouwlust blijkt het meest opvallend in Vlaanderen. Het aantal bouwvergunningen voor het Vlaamse gewest steeg in april tot 2.282 huizen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover een jaar geleden, en het hoogste maandtotaal sinds 1997.

Wat voor de huizenbouw geldt, is niet van toepassing op de nieuwbouwappartrementen. Die markt blijkt te stagneren.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners