Belg brengt meer eigen middelen in bij aankoop woning

© belga

Het gebruik van eigen – financiële – middelen bij de gemiddelde aankoop van een woning, appartement en villa is in ons land de afgelopen vijf jaar toegenomen van 59.647 euro tot 98.579 euro. Dat stemt overeen met een toename met 65 procent.

Het aandeel van de eigen middelen in de aankoopkost van een eigen woning steeg de afgelopen 5 jaar van 35 tot 44 procent, blijkt uit een studie van kredietverstrekker Immotheker die donderdag in Leuven werd voorgesteld.

John Romain van Immotheker ziet drie redenen voor de toename van de eigen financiële inbreng, die overigens voor stabiliteit zou hebben gezorgd op de woningmarkt. “Jongeren blijven veel langer thuis wonen waardoor ze meer kunnen sparen. In één op de zes gevallen wordt de woningaankoop bovendien financieel ondersteund door de ouders. Het spaargeld brengt bovendien nauwelijks nog iets op en wordt daarom eerder in de aankoop van een woning geïnvesteerd”.

Ondanks de hogere eigen financiële inbreng moet er in vergelijking met vijf jaar geleden toch meer geleend worden. Het bedrag van de gemiddelde hypotheeklening steeg in de periode 2005-2010 van 109.010 euro tot 126.471 euro, een toename met 16,02 procent. Dat is het gevolg van de stijging van de gemiddelde woningprijzen met 40 procent.

In het eerste halfjaar 2010 telde de Belg voor een woonhuis gemiddeld 177.775 euro neer, tegenover 127.194 euro in 2005. De huurprijzen stegen in die periode slechts met 10 procent. Uit
berekeningen van Immotheker blijkt desondanks dat een woning kopen op lange termijn nog steeds veel voordeliger is dan huren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content