'Archeologisch onderzoek treft bouwwerven particulieren'

11/08/11 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Bron: Trends

Een man die in het centrum van Ieper een rijhuis bouwt, zag de rekening met 50.000 euro oplopen omdat hij verplicht werd eerst archeologen op zijn grond toe te laten.

'Archeologisch onderzoek treft bouwwerven particulieren'

© belga

Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed reageert verbaasd, meldt De Standaard donderdag. Er blijkt nog een andere Ieperling in hetzelfde geval.

Bij de ene bedroeg de factuur van het archeologisch onderzoek naar eigen zeggen 15.000 tot 20.000 euro, de andere spreekt van 50.000 euro, voor "twee vazen en enkele paardenskeletten".

De boeman voor beiden is de intergemeentelijke archeologische dienst die bij bouwaanvragen advies geeft of archeologisch onderzoek nodig is. "Ik besef dat archeologisch onderzoek duur is, maar Ieper heeft een rijk verleden en telt veel zones die mogelijk archeologische sporen bevatten", luidt het daar.

Volgens de dienst werden bij de tweede particulier ook resten van houten bewoning gevonden. "Ik ben verbaasd dat particulieren daarmee worden lastiggevallen. Zeker archeologisch onderzoek voor een rijwoning klinkt nogal hallucinant", reageert men bij het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. "De Vlaamse regelgeving gaat namelijk uit van een zekere schaalgrootte om archeologisch onderzoek op te leggen." Volgens het agentschap komen er nieuwe regels om dergelijke "uitwassen" te voorkomen.

Momenteel moet elke bouwaanvraag voor grote projecten langs het Agentschap Onroerend Erfgoed voor advies. Maar een gemeente kan zelf ook bij kleinere bouwprojecten een archeologisch onderzoek opleggen, als ze denkt dat het iets kan opleveren.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners