Antwerpse Meir blijft populair bij investeerders

© belga

Ondanks het recente vertrek van enkele belangrijke huurders is er geen paniek bij de winkeleigenaars op de Antwerpse Meir. Integendeel, de privé-investeerders kopen bij.

Eind 2012 zette Belfius een deel van zijn patrimonium in de etalage, waaronder ook ‘een van de mooiste patriciërshuizen van Antwerpen’, het Osterriethhuis op de Meir. Het pand kwam voor 25 miljoen euro in handen van Athelean, een vennootschap van de privébelegger Frank Van Leemput.

Die verkoop is de opvallendste en tegelijk ook een van de weinige investeringstransacties van de jongste jaren op de Meir. Van nog iets recentere datum is de verkoop van het pand op de hoek van de Huidevettersstraat aan Bermaso, een vennootschap van Xavier Painblanc. Die privé-investeerder palmde in Antwerpen op korte termijn grote delen van de Wilde Zee en de chique Schuttershofstraat in, maar is op dat ene pand na opvallend afwezig op de Meir.

In vergelijking met 2001, toen Trends op basis van de kadastergegevens ook al eens de winkeleigenaars op de Meir in kaart bracht, zijn er overigens maar weinig nieuwkomers. Ronstreet Properties, eigenaar van de panden met de huisnummers 52, 54 en 56 is wel een nieuwe naam, maar het is gelieerd aan de Nederlandse modeketen WE, dat al eigenaar was op de Meir. Het eveneens Nederlandse Prowinko was in 2001 ook nog geen eigenaar op de Meir, maar verwierf wel kort daarna het pand waarin Marks & Spencer zijn Antwerpse stek had. Een andere echte nieuweling op de Meir is QRF, de bevak van Quares. Het is eigenaar van het pand met huisnummer 107 en met Sissy-Boy als huurder.

De beperkte eigenaarsrotatie is typisch voor de topwinkelstraten in ons land, weet Arnaud de Bergeyck, partner bij de vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. “Wie daar eigendommen heeft, zal eerder bijkopen dan verkopen. Maar veel koopkansen zijn er niet.” Die eigenaars zijn vooral zogenoemde professionele privé-investeerders, zoals Frank Van Leemput. Hij begon zijn carrière op de Meir als eigenaar-winkelier met Frank’s, een boekhandel annex koffiebar. Intussen heeft hij er een vijftal panden.

Uniqlo en Primark

Door het vertrek van enkele ketens (Saturn, Disney, Puma, Forever 21, S. Oliver) kreeg de reputatie van de Meir wel een deuk. Enkele kranten gewaagden al van een leegloop van de Meir, maar Guy Rietens van de vastgoedadviseur JLL nuanceert dat. “In het geval van Puma gaat het over een gedwongen vertrek. De eigenaar wil verbouwen. Bij de andere ketens staat het vertrek niet helemaal los van interne strategische of commerciële koerswijzigingen. En tegenover de vertrekkers staat ook een groot aantal nieuwe aanvragen. Het is alleen niet vanzelfsprekend om voor de aanvrager een pand met de juiste omvang te vinden.”

Een grote naam die wellicht binnenkort naar de Meir komt, in het pand waar nu nog New Yorker huist, is Uniqlo. “Die Japanse keten wil de concurrentie aangaan met H&M en Inditex”, zegt Guy Rietens. Het is ook uitkijken naar wat het populaire Primark gaat doen in Antwerpen. Verschillende scenario’s doen de ronde. “Ze zouden de sokkel van de Antwerp Tower op de Keyserlei overwegen”, zegt Guy Rietens. “Ook het Belgacom-gebouw lijkt een optie. Andere pistes zijn het huidige pand van Forever 21 en de Stadsfeestzaal. Op langere termijn zouden er ook mogelijkheden zijn in twee herontwikkelingsprojecten op de Meir.”

Laurenz Verledens

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van 10 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content