Antwerpse kantoormarkt slabakt

Na enkele erg moeilijke jaren kon de Brusselse kantoormarkt zich in 2012 wat herpakken. Met dank aan de Europese instellingen. Een cocktail van structurele, conjuncturele en lokale problemen zorgde dan weer voor een mager jaar op de Antwerpse kantoormarkt.

Na enkele erg moeilijke jaren kon de Brusselse kantoormarkt zich in 2012 wat herpakken. Met dank aan de Europese instellingen. Een cocktail van structurele, conjuncturele en lokale problemen zorgde dan weer voor een mager jaar op de Antwerpse kantoormarkt.

In Brussel is de opname van kantoren in 2012 lichtjes gestegen tot 400.000 m², een toename met meer dan 10 procent in een jaar. Vooral de Europese instellingen toonden zich actief. De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben zich geëngageerd voor bijna 80.000 m² nieuwe kantoorruimte. Dat is het hoogste getal sinds 2005.

Tijdens de tweede jaarhelft van 2012 zijn echter ook de privéhuurders ontwaakt en dat is een goed teken voor 2013. “Het segment van de corporates blijft de belangrijkste motor van de huurmarkt”, stelt Gaëtan Clermont, CEO van CBRE in ons land. Ook de beschikbaarheid van nieuwe gebouwen in de hoofdstad loopt eindelijk terug. In december was 23 procent van de beschikbare voorraad minder dan vijf jaar oud, tegenover 29 procent een jaar eerder. Met een beperkte pijplijn aan nieuwe projecten verwacht Erik Verbruggen, die de afdeling kantoorverhuring leidt bij Jones Lang LaSalle (JLL), dat de Brusselse kantoorleegstand in 2013 opnieuw onder de 10 procent kan zakken. Intussen blijven de tophuurprijzen wel onder druk staan.

Problemen voor A

Voor de Antwerpse kantoormarkt was 2012 een moeilijk jaar. Eind oktober pronostikeerde JLL al dat de kantooropname in Antwerpen onder het vijfjarige gemiddelde van 108.000 m2 zou blijven. De eindstatistieken van de belangrijkste makelaars in Antwerpen tonen dat zelfs de kaap van 100.000 m2 niet werd gehaald. De economische malaise verklaart slechts deels deze zwakke prestatie. “Het fundamentele probleem is dat de vraag naar kantoorruimte in onze contreien structureel onder druk staat”, zegt Frank Valkeneers, managing director bij Colliers International. Dit onder meer door verlies aan economisch gewicht en aantrekkingskracht, maar ook door kostenbesparingen en het fenomeen van het nieuwe werken. Een studie van JLL toont ook aan dat kleinere steden zoals Aalst en Roeselare een deel van de kantoormarkt inpikken.

Laurenz Verledens

Een volledige analyse van de Brusselse, Antwerpse en Vlaamse kantoormarkt leest u in de kantoorspecial van zeven pagina’s in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content