Al bijna 50.000 "groene leningen" aangevraagd

21/01/11 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:22

Bron: Trends

De federale "groene lening" voor energiebesparende investeringen in huis blijkt een groot succes.

Al bijna 50.000 "groene leningen" aangevraagd

© belga

Zestien maanden na de invoering in augustus 2009 zijn al 49.053 leningen aangevraagd bij privébanken, blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt.

Gemiddeld werd 14.745 euro geleend per overeenkomst, dicht bij het grensbedrag van 15.000 euro. In totaal gaat het om 724 miljoen euro energiebesparende investeringen in privéwoningen, of 30 procent van alle energiebesparende investeringen.

Wie zonnepanelen plaatst of zijn woning isoleert, kan bij de bank een "groene lening" afsluiten. De overheid neemt een deel van de interestlasten (1,5 procent) voor haar rekening. Op het saldo van de betaalde intresten wordt bovendien een belastingvermindering van 40 procent verleend. Daarnaast kan de lening ook de vorm aannemen van een lening op afbetaling via hypothecair krediet.

Het systeem van de "groene lening", die zich uitsluitend focust op woningen, loopt nog tot eind 2011. Bernard Clerfayt hoopt dat de volgende regering de maatregel verlengt en eventueel naar andere soorten energiebesparende investeringen uitbreidt.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners