'Adel wil meer geld voor grond'

20/01/11 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

Bron: Trends

Vier edellieden, onder wie de bekende burggraaf André de Spoelberch (AB InBev), trekken naar het Grondwettelijk Hof. Ze willen het artikel 55 van het decreet op de ruimtelijke ordening vernietigd zien. Dat meldt De Tijd.

'Adel wil meer geld voor grond'

© belga

Burgraaf André de Spoelberch en drie andere graven en gravinnen van de familie Cornet d'Elzius trekken ten strijde tegen een decreet van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA). Dat decreet herbevestigt de zogenaamde "50 meterregel".

De regel bepaalt dat bij de herbestemming van gronden de eigenaars alleen planschadevergoeding kunnen krijgen voor de eerste 50 meter vanaf de weg. Dat blijkt een serieuze financiële aderlating voor grootgrondbezitters. Dus vragen de vier leden van de adellijke families de Spoelberch en Cornet d'Elzius dat het Grondwettelijk Hof de 50 meterregel vernietigt.

De woordvoerder van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) wijst erop dat de 50 meterregel al bestaat sinds 1999. Maar eind 2009 velde het Hof van Cassatie twee arresten die de regel weer op de helling zetten. In het nieuwe decreet van juli 2010 werd de 50 meterregel na wat discussie in het Vlaams Parlement herbevestigd.

"Wat een eventuele vernietiging van de regel kan kosten aan de overheid kunnen we moeilijk berekenen", zegt de woordvoerder van Muyters. "We weten immers niet op welke dossiers hij momenteel betrekking heeft."

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners