Actie voor eerlijke woonmarkt in provincie Antwerpen

04/08/11 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

Bron: Trends

In Antwerpen, Mechelen en Turnhout kan vrijdag worden gesnoept van een levensgroot peperkoekenhuisje.

Actie voor eerlijke woonmarkt in provincie Antwerpen

© belga

De provincie Antwerpen organiseert er in samenwerking met de Meldpunten Discriminatie van de drie steden een ludieke actie rond een eerlijke woningmarkt.

Volgens de organisatoren wordt het steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden en worden kandidaat-huurders al te vaak geweigerd vanwege hun afkomst of financiële situatie. De actie kadert dan ook in een bredere campagne over discriminatie op de woonmarkt.

In Mechelen staat het peperkoekenhuisje vrijdag van 8 tot 9 uur in het station, in Antwerpen tussen 10 en 12 uur op het Sint-Jansplein en in Turnhout van 14 tot 16 uur in de Gasthuisstraat.

Medewerkers van de provincie en de meldpunten zullen er sleutelhangers en infobrochures uitdelen aan voorbijgangers. Zo willen ze huurders en kandidaat-huurders tips geven om discriminatie op de woonmarkt te herkennen en te voorkomen.

Ook de meldingsbereidheid moet omhoog, want het voorbije halfjaar werden slechts 58 discriminatiegevallen gemeld. De campagne tegen discriminatie richt zich daarnaast ook op huurders.

Vastgoedkantoren en makelaars uit de provincie hebben een sensibiliserende brief in de bus gekregen met meer informatie over welke persoonlijke gegevens ze wel of niet mogen opvragen en wat er met die informatie mag gebeuren. Zo is het toegestaan om navraag te doen naar de financiële situatie van een kandidaat-huurder, maar mag die niet worden geweigerd omdat hij of zij bijvoorbeeld een vervangingsinkomen heeft.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners