'Aanvragen woonkrediet bijna verdubbeld in een jaar tijd'

14/10/14 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

De aanvragen voor een hypothecaire lening in ons land zijn in september met 85 procent gestegen tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van sectorfederatie Febelfin.

'Aanvragen woonkrediet bijna verdubbeld in een jaar tijd'

© istock

De banken wijzen als verklaring naar de aangekondigde verlaging van de woonbonus in Vlaanderen, de lage rentevoeten en de talrijke aanvragen voor herfinanciering die hiermee gepaard gaan.

Het is niet duidelijk of er nu records zijn gebroken wat de woonkredietaanvragen betreft: voor nominale cijfers is het wachten tot volgende week. "Maar een groeicijfer van 85 procent op één jaar tijd is alvast wel al ongezien", aldus Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand.

Het is niet bekend om hoeveel aanvragen tot herfinanciering het gaat, en hoeveel van de kredietaanvragen nieuw zijn. Ook daarvoor is het wachten op de nominale cijfers. Het bedrag van de kredietaanvragen lag in september 88 procent hoger dan vorig jaar. De verstrekte kredieten lagen zowel in aantal als in bedrag ook al hoger dan vorig jaar: +11 procent in aantal en +13 procent in bedrag.

"Omdat er traditioneel enkele maanden tussen de aanvraag en de verstrekking van het krediet zitten, tijd die nodig is om de akte te verlijden, wordt verwacht dat het aantal verstrekte kredieten in de laatste drie maanden van 2014 ook een ruime groei zal kennen", luidt het dinsdag.

"Voor de Belg blijft het bezit van een eigen woning duidelijk prioritair. De regionale overheden dienen erover te waken dat een hervorming van de woonbonus, gelet op de impact ervan, met de nodige omzichtigheid en geleidelijkheid gebeurt", waarschuwt de Beroepsvereniging van het Krediet. (Belga/BO)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners