‘9.000 Vlaamse woningen onbewoonbaar verklaard’

© belga

In Vlaanderen zijn de voorbije drie jaar 9.096 huizen, appartementen, studio’s of kamers onbewoonbaar of ongeschikt verklaard. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Meer dan een derde van die woningen ligt in de provincie Antwerpen. Met 824 ontruimde woningen (9 procent) toont Limburg zich de beste leerling van de klas.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) gaf op vraag van Vlaams parlementslid Patricia De Waele (LDD) de cijfers vrij over het in 2008, 2009 en 2010 aantal ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen in Vlaanderen.

In de periode 2008-2010 werden in Vlaanderen 9.096 woonsten ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Hun aantal is over de drie jaren stabiel gebleven.

De provincie Antwerpen is de slechtste leerling van Vlaanderen: daar werden 3.270 woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard (36 procent). Dan volgen Oost-Vlaanderen (22,5 procent), West-Vlaanderen (17,2 pct) en Vlaams-Brabant (15,3 procent). Met 824 ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde huizen, flats, studio’s en kamers (9 procent) toont Limburg zich de beste.

Volgens de Vlaamse Wooncode zijn het de burgemeesters die een huis, appartement, studio of kamer in hun gemeente ongeschikt of onbewoonbaar kunnen verklaren. In beide gevallen moet de eigenaar actie ondernemen, of moeten de bewoners elders onderdak zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content