1 op de 3 Belgen woont in een appartement ‘en dat worden er straks nog meer’

© iStock
Vrije Tribune
Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Eén op de drie Belgen woont in een appartement. En dat aantal zal de komende jaren nog fors toenemen.

Eén op de drie Belgen woont in een appartement. En dat aantal zal de komende jaren nog fors toenemen. Zeker nu ook de overheid vorige week op de Vlaamse klimaattop aankondigde dat ‘we dichter bij elkaar zullen moeten wonen’. Dat zegt Philippe Janssens, CEO van projectontwikkelaar Immpact.

De projectontwikkelaar deed onderzoek naar hoogbouw wereldwijd. Dit zijn de 7 leukste weetjes over hoogbouw in de wereld en in België.

1. 1,2 miljoen appartementen

Ons land telt naar schatting 1,2 miljoen appartementen, en dat op een totaal van zo’n 3 miljoen woongelegenheden. Eén op de drie Belgen woont in een hoogbouw, gaande van een klassieke flat tot een moderne penthouses. “Dat lijkt op het eerste gezicht veel”, zegt Philippe Janssens, appartementen-expert en CEO van Immpact. “Maar als je vergelijkt met bv. de Verenigde Staten valt dat nog behoorlijk mee. Alleen al een stad als New York telt 1,5 miljoen appartementsgebouwen en minstens de helft van de bevolking woont er (hoog) in de wolken.”

2. Hoogste wolkenkrabber van België is … niet zo hoog

De hoogste woontoren van België staat in Brussel. De wolkenkrabber kreeg de naam Up-site mee, heeft een hoogte van 140 meter, telt 251 appartementen en 41 verdiepingen. Twee jaar geleden namen de eerste bewoners er hun intrek. Philippe Janssens: “Maar eerlijk, het hoogste appartementsgebouw ter wereld is nog een stuk hoger en heeft een hoogte van maar liefst 710 meter. The Dubai One Tower is vijf keer groter dan onze Up-toren.”

3. L’Escale blaast de meeste (90!) kaarsjes uit

“Wie aan appartementen denkt, denkt zonder twijfel ook aan onze zeedijk”, zegt appartementen-expert Philippe Janssens. “Het oudste appartementsgebouw aan de zeedijk staat in De Panne en viert dit jaar zijn 90e verjaardag. Hier was Jean-Jules Eggericx de architect die in 1926 de eerste appartementsgebouwen in België mee construeerde. L’Escale telde amper vier tot vijf verdiepingen.”

4. En de duurste appartementenstad is…

Het klinkt cliché, maar de duurste appartementen van België vind je in Knokke-Heist. Wie er een thuis in de vorm van een appartement wil kopen, moet er een gemiddeld budget van 572.125 euro voor over hebben. De top-3 van duurste appartementensteden in ons land wordt aangevuld door Schilde en Sint-Genesius-Rode, waar een appartement respectievelijk zo’n 406.700 euro en 354.462 euro kost.

5. Goedkoopste appartement vind je in Antwerpen en Limburg

De goedkoopste appartementen in ons land vind je volgens de meest recente gegevens in de provincies Antwerpen en Limburg. In het Zuid-Limburgse Heers betaal je voor een appartement gemiddeld 152.733 euro, in het Antwerpse Meerhout betaal je zo’n 164.000 euro. Hoe meer gunstig geprijsde appartementen op de markt komen, hoe meer mensen volgens Philippe Janssens kunnen groeien op de sociale ladder. “Het geeft hen de kans om iets te kopen in plaats van te blijven huren.”

6. ‘Bedbugs’ in Hongkongs

Wie denkt dat we in België klein wonen, moet eens in Manhattan, Londen of Parijs gaan kijken. Studio’s van 5, 7 of 10 m2 zijn er niet zeldzaam. Het prijskaartje bedraagt niet zelden tussen de 250 en 700 euro. “Maar kiekenkoten moeten we in geen geval bouwen”, zegt Philippe Janssens. “Dan krijg je onaanvaardbare wantoestanden zoals in Hong Kong. Met ‘kooien’ van een halve vierkante meter zijn de ‘bedbugs’ mensonwaardig te noemen.” Kostprijs: toch nog zo’n 147 euro per maand.

7. 25.000 pingpongballetjes, wablief?

En waarom zou het altijd een “gewoon” appartement moeten zijn. Het meest originele flatgebouw werd neergepoot in Brooklyn en bestaat uit 25.000 pingpongballetjes. De architect van het spektakel is Daniel Arsham.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content