Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

06/01/11 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Hoofd- en bijzaak

Dit is een ochtend waar de puntjes op de i gezet worden. Terwijl de nota-Vande Lanotte afgeschoten wordt en verwarring de Wetstraat kleurt, komt KBC met een stevige winstwaarschuwing en nemen de geruchten over de noodzaak van een kapitaalsverhoging bij Dexia hand over hand toe. Deze financiële kwesties zijn belangrijker voor onze toekomstige welvaart dan de heisa in de Wetstraat.

De nota-Vande Lanotte krijgt terecht een onvoldoende. Het document mist manifest coherentie en visie. Een akkoord sluiten, daar gaat het om. De inhoud is bijzaak. We kunnen dit ook de totale afgang van het Belgische compromis noemen. Bovendien blijkt dat de Vlaanderen 3 miljard euro per jaar moeten betalen voor de voorgestelde constructies. Wie was het ook weer die van de daken schreeuwde dat niemand mocht verliezen bij de nieuwe staatsstructuren? Juist, ja, de man met het strikje uit Bergen...

Bij Dexia en KBC rommelt het nu al weken. Toen de IMF-delegatie enkele weken geleden in Brussel neerstreek, toonden de leden zich behoorlijk zenuwachtig over deze dossiers. Het wedervaren van Portugal woensdag - een torenhoge prijs voor een beperkte kredietopname - bewijst dat de crisis in euroland nog lang niet achter de rug is. Het geleidelijk serveren van slecht nieuws uit de bancaire sector zuigt de aandacht van de markten onweerstaanbaar aan. We kunnen beter ineens toegeven waar het allemaal op staat.

Onze partners