Hogere winst voor Apple door nieuwe iPhones

21/10/14 om 06:58 - Bijgewerkt om 09:49

Apple heeft in het afgelopen kwartaal de winst en omzet zien toenemen, geholpen door de introductie in september van de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus.

Hogere winst voor Apple door nieuwe iPhones

© Belga

De nettowinst in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar bedroeg bijna 8,5 miljard dollar (6,6 miljard euro), ofwel 1,42 dollar per aandeel, tegen 7,5 miljard dollar een jaar eerder. Dat heeft het bedrijf gisteravond bekendgemaakt. De omzet klom met 12 procent tot 42,1 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van 37,5 miljard dollar. De winst per aandeel en de inkomsten vielen hoger uit dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 60 procent van de totale omzet, liet het bedrijf weten.

Apple gaf aan voor dit lopende kwartaal opnieuw op een goede verkoop te rekenen dankzij zijn nieuwe producten. In de belangrijke periode met Thanksgiving en kerst wordt door het bedrijf een omzet verwacht van tussen de 63,5 tot 66,5 miljard dollar. Het concern verkocht in de afgelopen periode wereldwijd 39,3 miljoen iPhones, waaronder de nieuwe versies. Een jaar eerder bracht Apple 33,8 miljoen iPhones aan de man. Daarmee deed Apple het een stuk beter dan de verwachtingen. Analisten verwachtten dat er zo'n 38 miljoen stuks over de toonbank zouden gaan.

Verkoop iPads in dalende lijn

De verkoop van iPads nam echter voor het derde kwartaal op rij af, met 12,5 procent tot 12,3 miljoen stuks. Het bedrijf heeft het al een tijdje moeilijk om de nieuwere iPads aan de man te brengen. Het lijkt erop dat veel mensen die nu een tablet in huis hebben, nog tevreden zijn over hun oudere model, en niet meteen de noodzaak zien om het nieuwste model in huis te halen. Al valt het natuurlijk af te wachten wat de nieuwste iPad Air 2, die vorige week werd gelanceerd, zal doen.

De verkoop van Mac-computers van Apple zat in de lift met 5,52 miljoen exemplaren, van 4,57 miljoen een jaar geleden. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners