Redactie Trends

Hilarische video: Jean-Claude Juncker werkt op de lachspieren

Hoofdredacteur Johan Van Overtveldt schreef eerder deze week in een opiniestuk voor Trends dat Jean-Claude Juncker niet de meest bekwame persoon is om de eurozone te leiden. Het lijkt erop dat Juncker deze stelling meteen kracht wilde bijzetten met zijn optreden tijdens een persconferentie waarvan Kanaal Z een compilatie maakte.

Bekijk hier de video Jean-Claude Juncker werkt op de lachspieren in een compilatie van Kanaal Z.

De komende week kondigt zich eens te meer aan als een behoorlijk turbulente euroweek. Het vertrek van Jurgen Stark, het Duits directielid binnen de Europese Centrale Bank (ECB), zal blijven nazinderen. De hopeloze economische situatie van Griekenland is sowieso dagelijks aan de orde, net zoals de budgettaire perikelen in landen als Spanje en zeker Italië.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble kondigt belangrijke Duitse initiatieven aan om de crisis binnen de eurozone ten gronde aan te pakken. En diezelfde Schäuble wordt steeds nadrukkelijker geciteerd als opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën.

De vervanging van Juncker, die ook eerste minister van Luxemburg is, dringt zich al geruime tijd op. Tijdens de nu bijna twee jaar aanslepende eurocrisis ontpopte Juncker zich tot een heuse brokkenpiloot. Steeds weer blonk hij uit door ondoordachte en/of erg slecht getimede uitspraken. Juncker droeg daardoor in belangrijke mate bij aan het steeds wederkerende gevoel van onzekerheid dat op de markten al te vaak domineerde gedurende de voorbije maanden. Vorige week deed hij trouwens weer twee van die Junckertjes.

Na besprekingen met de Bulgaarse eerste minister Boyko Borisov liet Juncker zich lyrisch uit omtrent de budgettaire discipline die Bulgarije laat blijken en verwelkomde het land al in euroclub. Heeft Juncker dan niets geleerd uit het Grieks debacle? Met alle respect voor Bulgarije maar dit land hoort niet thuis in de eurozone, nu niet, volgend jaar niet en allicht ook niet in, pakweg, de volgende vijf jaar.

Dat heeft alles te maken, zoals we uit het Grieks voorbeeld zouden moeten weten, met de economische onderontwikkeling van het land in kwestie, met de noodzaak aan verregaande zekerheid omtrent de betrouwbaarheid van de cijfers voorgelegd door kandidaat-landen en met de proefondervindelijk vast te stellen potentie van zulke landen om ook in moeilijke omstandigheden op een gedisciplineerde wijze de beleidshendels te hanteren.

Bulgarije is misschien op goeie weg maar dit vraagt uitvoerige verdere bevestiging over een langere periode. Het was erg dom van Juncker om, zelfs op voorwaardelijke wijze, de europoort op een kier te zetten voor een land als Bulgarije.

Juncker ging een tweede keer stevig uit de bocht toen hij stelde dat de toekomstige architectuur van de eurozone dient te voorzien in ruimere mogelijkheden om snel en adequaat te reageren op crisissituaties. Hallo? Heeft Juncker geen kennis genomen van het arrest van het Duits Constitioneel Hof dat de euro-besluitvorming de facto onder de curatele van het Duits parlement plaatst? Merkel en andere Duitse onderhandelaars zullen ook in crisissituaties dubbel vorozichtig moeten optreden nu.

Met zijn uitlating riskeert Juncker dat de markten de besluiten van het Duits Constitutioneel Hof “scherper” gaan interpreteren en eens te meer moeten vaststellen dat incoherentie tot de orde van de dag behoort binnen de eurozone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content