Stijn Fockedey
Stijn Fockedey
Redacteur bij Trends
Opinie

12/05/14 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

Het Arco-kapitalisme in Silicon Valley

Silicon Valley is een van de bedevaartsoorden van het 21ste-eeuwse kapitalisme. Nergens lijken de vrije markt, innovatie en economisch succes zo goed hand in hand te gaan.

Maar de apostels zijn de boel er aan het verzieken. Google, Apple en een rist andere Amerikaanse techbedrijven moesten vorige week akkoord gaan met een minnelijke schikking van 233 miljoen euro.

In de rechtbank konden ze voor hun kartelvoming een miljardenboete krijgen. Van 2005 tot 2011 hadden de CEO's van de bedrijven het op een akkoordje gegooid om elkaars personeel niet meer af te snoepen. Daardoor drukten ze het verloop en de lonen van meer dan 64.000 werknemers. Apple-topman Steve Jobs liet zelfs een headhunter bij Google ontslaan die zich niet aan de afspraken hield.

De kartelvorming is slechts een van de vele schandalen. De sector ontwijkt massaal belastingen. Apple werd in 2008 veroordeeld voor het antidateren van aandelenopties voor zijn management. Google introduceerde onlangs aandelen zonder stemrecht waardoor gewone aandeelhouders het management onmogelijk nog tot de orde kunnen roepen.

De nieuwe generatie is geen haar beter. De taxicentrale Uber en het verhuurplatform Airbnb probeerden in ons land zo lang mogelijk alle regels en taksen te negeren zodat ze hun groei kunnen doperen. De Belgische overheden reageerden daar zeer onhandig op door aan de kern van de zaak voorbij te gaan. Als gevolg konden beide diensten zich de afgelopen weken in zelfmedelijden wentelen.

Het is telkens hetzelfde verhaal: Amerikaanse techbedrijven vinden dat ze boven de wet staan omdat ze met innovatieve diensten en producten de maatschappij een dienst bewijzen. Een gelijkaardig hoger doel werd ook als excuus ingeroepen om de fiscale trukendoos van Arco te rechtvaardigen. Zoals bij de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW is ook in Silicon Valley die morele superioriteit volledig misplaatst.

Onze partners