Griekse regering in conclaaf over aanpak schuldencrisis

© reuters

De Griekse regering is in conclaaf gegaan om de strategie te bespreken voor het Europese crisisberaad van morgen. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legt de druk voor een oplossing voor de eurocrisis bij Angela Merkel.

Het Griekse kabinet is in conclaaf over de te voeren strategie bij de gesprekken maandag. Aan premier Alexis Tsipras de zware taak om enerzijds zijn verkiezingsbeloften te houden en bezuinigingen te beëindigen en anderzijds een bankroet van Griekenland te voorkomen.

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers duren nu al maanden. Er is tegelijkertijd voor miljarden aan spaartegoeden door Grieken weggehaald bij de banken. Alleen al afgelopen week werd voor 4 miljard euro aan kapitaal opgenomen. Waar experts de rampscenario’s voor Griekenland, zoals een failliet, kapitaalcontroles en verdere economische achteruitgang veelal hebben geschetst, houden de Grieken moed.

Wel werden de meest recente Griekse voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen, in ruil voor verdere financiële steun van de geldschieters, eerder nog weinig geloofwaardig en serieus genoemd.

Varoufakis legt bal in kamp van Merkel

Voor de Europese bewindvoerders ligt de bal in het kamp van Griekenland, dat tegen maandag met nieuwe hervormingsvoorstellen moet komen in ruil voor financiële hulp van zijn schuldeisers. Maar de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis draait de rollen om: het is aan Merkel om een beslissende keuze te maken, luidt het in een opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine Zeiting. Daar beklemtoont hij dat de Duitse kanselier “een beslissende keuze moet maken”.

“Merkel kan tot een “eervolle overeenkomst” komen met een regering die tot een onderhandelde oplossing wil komen, ofwel kan ze toegeven aan de lokroep van haar eigen regering, om de enige Griekse regering die trouw blijft aan zijn principes neer te halen”, luidt het in de opiniebijdrage.

Het is niet duidelijk of de regering van premier Alexis Tsipras met nieuwe toegevingen zal komen voor maandag. Griekse regeringsbronnen lieten zaterdag uitschijnen dat dit niet uitgesloten is. Maar de eis van een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden zou nog steeds op tafel liggen. Zondag om 11 uur lokale tijd zou Tspiras een ministerraad houden.

Griekenland dreigt eind deze maand failliet te gaan, als het op 30 juni 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het IMF. Het land onderhandelt met zijn schuldeisers over een hulppakket van 7,2 miljard euro, in ruil voor hervormingen. Volgens Athene bestaat er met de schuldeisers enkel nog onenigheid over 450 miljoen euro aan besparingsmaatregelen, zo verklaarde de Griekse minister van Staat Alekos Flambouraris zaterdag.

“Athene wil in de toekomst geen hulp meer van het IMF”

Een voortzetting van de financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland, naast steun van de EU en de Europese Centrale Bank (ECB), is niet wenselijk. Dat heeft een andere Griekse minister van Staat Nikos Pappas, een van de voornaamste onderhandelaars met de schuldeisers, zondag verklaard.

“Ik ben een van de mensen die vinden dat het IMF niet in Europa zou moeten zitten. Ik hoop dat we een oplossing vinden zonder zijn deelname”, aldus de rechterhand van premier Alexis Tsipras aan de krant Ethnos. Volgens Pappas heeft Europa de instelling van Washington, die een “eenzijdige agenda heeft en helemaal niet Europees is”, “niet nodig” en kan Europa overleven “zonder hem en zijn geld”.

De hulp van het IMF voor Griekenland werd eind 2009 ingeroepen om samen met de Europese instellingen een financieel hulpplan op poten te zetten. Dat was nodig omdat Griekenland geen leningen meer kon afsluiten vanwege zijn enorme staatsschuld. In ruil daarvoor moest Griekenland overgaan tot zware besparingen en hervormingen.

Vergadering maandag vervroegd

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone nu maandag in Brussel, is iets vervroegd. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem maakte zaterdagavond via Twitter bekend dat de vergadering start om 12.30 uur in plaats van 15 uur. Een verklaring gaf hij niet. De vergadering staat in het teken van de Griekse schuldencrisis: dat land heeft dringend nieuw geld nodig maar moet in ruil met een hervormingsplan komen.

De staats- en regeringsleiders komen maandag vanaf 19 uur in Brussel bijeen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content