België kookt op Nederlands, Noors en Qatarees gas

België kookt op Nederlands, Noors en Qatarees gas

België heeft geen natuurlijk gas in de bodem. Ons land is afhankelijk van geïmporteerd gas. Dat komt in hoofdzaak uit drie landen, waarmee langetermijncontracten zijn afgesloten. Daarbij heeft Qatar de plaats van het vroegere Algerijnse gas ingenomen.Europa nog geen speelbal van Rusland

Europa nog geen speelbal van Rusland

Met de winter in aantocht kijkt Europa met angstige blik naar het oosten. Zal Rusland het nog eens aandurven om, zoals in 2006 en 2009, de gaskraan dicht te draaien, als geopolitiek wapen om de Oekraïense buur of de Europese Unie tot andere politieke inzichten te brengen?


Analyse Belgische energiemarkt: 'Oh donker België'

Analyse Belgische energiemarkt: 'Oh donker België'

België heeft snel nood aan nieuwe productiecapaciteit los van de windmolenparken. De meest realistische opties zijn nieuwe gas- of steenkoolcentrales. Maar stijgende gasprijzen liggen in het vooruitzicht.


Schaliegas zet energiemarkt op zijn kop

Schaliegas zet energiemarkt op zijn kop

De vondst van grote voorraden schaliegas in Noord-Amerika verandert de machtsverhoudingen in de gaswereld. Kind van de rekening dreigt het Russische Gazprom te worden.Even aardgas tanken

Even aardgas tanken

Terwijl iedereen het heeft over elektrische wagens, pleit professor Eric Van den Bulck (KUL) voor voertuigen op aardgas.