Zweden stapt niet mee in EU-concurrentiepact

© belga

Zweden zal niet meedoen aan het zogenaamde concurrentiepact dat de Europese staats- en regeringsleiders volgende week willen uitwerken. Het pact moet de eurozone beter wapenen tegen economische crisissen.

De eurolanden willen dat ook EU-lidstaten buiten de eurozone er aan meewerken. Zweden, dat geen euroland is, is dat niet van plan.

Minister van Financiën Anders Borg zei vrijdag bij een ontmoeting met de parlementscommissie Europese Zaken dat Zweden het concurrentiepact links laat liggen. Eerder deze week had Borg al zijn scepsis laten blijken over bepaalde stukken in het pact.

De afspraken uit het concurrentiepact moeten zorgen voor een striktere begrotingsdiscipline, meer werkgelegenheid en een hogere concurrentiekracht van de eurozone.

De Zweedse centrumrechtse regering beschikt niet over een meerderheid in het parlement. De sociaaldemocratische oppositie ziet het europact niet zitten uit vrees dat het Zweedse model van loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers onder druk komt te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content